Saab i Linköping visar nya spaningsplanet Global Eye.
Saab i Linköping visar nya spaningsplanet Global Eye.

Hultqvist lovar inget svenskt köp av Saab:s flaggskepp

I dag visades Saab:s nya spaningsflygplan upp för första gången. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovar inget svenskt köp. För Saab är det första gången en utländsk kund varit drivande i bolagets produktutveckling.

ANNONS
|

- Traditionellt har Sverige varit kravställare. Nu har vi i dialog med Förenade Arabemiraten sett vad deras behov är, och de har sett till att föra vår utveckling framåt, säger Lars Tossman, chef för luftburna övervakningssystem på Saab, till TT.

Det var under förmiddagen som Saab för första gången visade upp systemet Globaleye för medier. I praktiken handlar det om ett nytt flygburet övervakningssystem och som plattform används Bombardiers jetflygplan Global 6000.

ANNONS

Men på flygplanet – och det är det nya – har Saab monterat en antenn som är en del i det nya systemet Globaleye.

Kan hitta ubåtsperiskop

Saab har länge beskrivit Globaleye som det första unika system som kan ”upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt från en och samma plattform.”

Enligt den svenska försvarsjätten kan den nya radarn följa mål som normalt betraktas som svårupptäckta. Det handlar om exempelvis kryssningsrobotar och ubåtsperiskop.

- Vi kan även se små jetskis och fordon på marken, säger Lars Tossman.

Vid sidan av dessa typiska radarfunktioner finns också sensorer för exempelvis signalspaning samt kommunikationssystem för tal och dataöverföring.

Saab har hittills sålt tre enheter av Globaleye, alla till Förenade Arabemiraten.

Vid sidan av det ser Saab en stor möjlig marknad. Bolaget nämner det förändrade säkerhetsläget kring Östersjön och oroligheterna i Nordkorea som skäl till det.

Men eftersom systemet också kan användas för övervakning av drogsmuggling, tjuvfiske och pirater finns också affärsmöjligheter i Latinamerika och Asien, enligt bolaget.

ANNONS

- Väldigt många länder pratar med oss om att anskaffa den här förmågan, säger Lars Tossman, och tillägger att det är långa beslutsprocesser för ett land att köpa ett sådant här system inte minst beroende på priset.

För de två första flygplanen, ännu inte levererade, betalade Förenade Arabemiraten 1,27 miljarder dollar, cirka 10,3 miljarder kronor.

Försvarsministern: "Direkt svenskt intresse"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att Saab:s Globaleye är ett bra bevis på den kompetens som svensk försvarsindustri och svensk ingenjörskonst har.

- Att kunna utveckla vapensystem som kan bidra till bättre förvarning och på det sättet bidra till högre förmåga att värna integriteten ligger i ett direkt svenskt intresse, säger Peter Hultqvist till TT.

Kan det bli aktuellt med ett köp för Sverige?

- Det är för tidigt att gå in på, säger Peter Hultqvist.

ANNONS
TT

Fakta: Saab Globaleye

Saab Globaleye kan vara i luften 11 timmar utan avbrott.

Flygplanet har följande sensorer, exempel:

* Radar för luftövervakning

* Radar för maritim övervakning

* Radarvarnare som känner av hot från exempelvis luftvärn eller andra flygplan

* Signalspaningssystem

* Elektro-optiskt system

Källa: Saab

ANNONS