Det är dyrt att köpa en lägenhet i Hongkong. Arkivbild.
Det är dyrt att köpa en lägenhet i Hongkong. Arkivbild.

Hemsökta hus lockar köpare i Hongkong

Ett blodigt mord i vardagsrummet? Det har tidigare skrämt bort vidskepliga spekulanter. Men bostäder är så ruggigt dyra i Hongkong att efterfrågan har ökat även på "hemsökta" lägenheter.

ANNONS
|

Ng Goon Lau har av en rad medier krönts till Hongkongs kung av hemsökta hus. I över 15 år har 66-åringen byggt sin karriär kring att köpa och sälja lägenheter vars tidigare ägare har dött en onaturlig död. Dessa platsers mörka förflutna har gjort att han har kunnat få upp till 40 procent rabatt.

Och det är inte bara de lägenheter som har varit föremål för ett mord eller självmord som tappar i värde på marknaden. Det kan också sänka priset på bostäderna som ligger under och över dem, enligt fastighetsmäklare.

ANNONS

"Galen marknad"

Men Hongkongs bostadsmarknad är bland de dyraste i världen – och därför är det inte längre en lika god affär att köpa lägenheterna, som i säljannonser listas som hemsökta och kallas "hongza", i spekulationssyfte.

Bara omkring en femtedel av Hongkongs 1,85 miljoner skattebetalare har råd att köpa en medeldyr lägenhet med en prislapp på 8 miljoner hongkongdollar (omkring 9 miljoner kronor), enligt fastighetsföretaget Knight Frank. Det har gjort att vissa köpare numera är redo att överse med de tragedier som har utspelat sig i de tidigare brännmärkta bostäderna.

- Marknaden är helt galen, efterfrågan är så stor. Att köpa en oturslägenhet är nu ett praktiskt sätt att kunna äga ett hus och konkurrensen är hård, säger Ng Goon Lau till nyhetsbyrån Reuters.

Rabatten på de "hemsökta" lägenheterna har sjunkit från runt 30 procent 2013 till omkring 10 procent i år, enligt Ng. Och analytiker väntar sig att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under året.

Stor vidskeplighet

Vidskepligheten i Hongkong är utbredd och det är vanligt att folk lägger ut mat och andra gåvor till sina döda släktingar. 2001 kallade tidningen South China Morning Post in munkar för att rena redaktionen efter det att de anställda trott sig se spöken i badrummet. Efter ritualen ska det inte längre ha funnits några klagomål.

ANNONS

- Det tycks ha fungerat, har en anställd tidigare sagt till The Wall Street Journal.

TT

Fakta: Ett land, två system

Hongkong var en del av det brittiska imperiet fram till den 1 juli 1997, då hela staden överlämnades till Kina och blev ett så kallat speciellt administrativt område. Hongkong styrs enligt principen "ett land, två system", under vilken Kina gått med på att ge regionen en hög grad av självständighet och låta den behålla sitt ekonomiska och sociala system under 50 år.

Men Hongkong har aldrig varit fullt demokratiskt och Peking har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. De senaste åren har demokratiaktivister blivit allt mer oroade över Pekings ökande inflytande över Hongkong.

Under det brittiska styret förvandlades Hongkong till ett kommersiellt och finansiellt nav med en av världens mest trafikerade hamnar. Antikoloniala känslor ledde till upplopp 1967, vilket senare resulterade i en del politiska och sociala reformer.

Källa: AFP

ANNONS