Hamnarbetarförbundet i Göteborg förlorar i Arbetsdomstolen (AD) mot arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar och APM Terminals. Arkivbild.
Hamnarbetarförbundet i Göteborg förlorar i Arbetsdomstolen (AD) mot arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar och APM Terminals. Arkivbild.

Hamnen vann ny rond i hamnkonflikten

Hamnarbetarförbundet i Göteborg förlorar i Arbetsdomstolen (AD) mot arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar och APM Terminals som driver containerhamnen i Göteborg.

ANNONS
|

Det är nästa rond i den långdragna konflikten mellan de två parterna.

Ärendet handlar om ifall APM Terminals är skyldigt att betala lön för Hamnarbetarförbundets fackliga företrädare trots att de saknar ett kollektivavtal med arbetsgivaren. APM slutade i mars 2017 betala lön för fackligt arbete.

Inför AD har Hamnarbetarförbundet hävdat att det handlar om "en olovlig stridsåtgärd", i princip ett avskedande. Arbetsgivarparten är av en motsatt åsikt. Den lön som tidigare betalats ut har varit "en av arbetsgivaren ensidigt reglerad förmån".

Hoppats vinna

- Vi hade hoppats på att vinna. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer, säger Peter Annerback ordförande i Hamnfyran.

ANNONS

Arbetsdomstolen går helt på Hamnens linje och avslår Hamnarbetarförbundets talan. Hamnarbetarförbundet ska nu betala rättegångskostnader till Svenska Hamnar och APM Terminal på över 600000 kronor.

”Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal”, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Utbrutet mål

Det här målet är utbrutet ur ett större mål i AD där Hamnfyran stämt arbetsgivaren bland annat för föreningsrättskränkning. Beslut i det målet väntas komma senare under våren.

- Kanske hade det blivit ett annat utslag om man inte brutit ut den här frågan, säger Peter Annerback.

Hamnarbetarförbundet bildades 1972, är inte med i LO och har aldrig haft ett centralt avtal. Förbundet organiserar cirka 1300 yrkesverksamma hamnarbetare.

Transport har omkring 1600 hamnarbetare i sitt förbund. "Styrkeförhållandet" mellan facken varierar från hamn till hamn.

TT

Fakta: Hamnkonflikten i Göteborg

Avtalssituationen i hamnarna, med två konkurrerande fackförbund, har ställts på sin spets i Göteborgs containerhamn.

APM Terminals, som driver den kommunägda containerhamnen, kommer inte överens med Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamnfyran, organiserar omkring 85 procent av arbetarna i Göteborgs containerhamn. Men kollektivavtalet som finns är mellan APM och Transportarbetareförbundet.

Trätan mellan parterna har lett till konfliktåtgärder, lägre fraktvolymer och uppsägningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har tillsatt en utredning som bland annat granskar situationen där två konkurrerande fackförbund vill teckna avtal för samma område.

ANNONS