En drönare får företaget Cybaero genomför ett test och släpper två paket från luften under en praktikdag på drönarutbildningen på Ljungbyheds flygplats.
En drönare får företaget Cybaero genomför ett test och släpper två paket från luften under en praktikdag på drönarutbildningen på Ljungbyheds flygplats.

Här är drönarnas flygande utveckling

Frakt, livräddning och farliga och komplicerade jobb – kanske kan flygande manicker utföra dem i stället? Här är några områden där drönarna kan användas framöver.

ANNONS
|

Redan nu används drönarna inom bland annat jord- och skogsbruket.

- Bönder använder dem för att inspektera grödor. De kan till exempel kolla hur olika gödningsmedel verkar. Det kommer också drönare som kan användas för att sprida gödning eller besprutning, berättar Kjell Eriksson, drönarentusiast och grundare av föreningen Swedish Droners.

Men utveckling pågår för fullt. Ännu kan inte alla nya idéer användas i verkligheten, för det finns en rad hinder och problem på vägen, och helt riskfritt är det inte när luften blir full av små fjärrstyrda flygare. Men statliga Vinnova har skjutit till pengar för utveckling.

ANNONS

Brandskydd

Räddningstjänsten har också god nytta av drönarna. I somras, då Sverige stod i brand, användes drönare för att kontrollera hur skogs- och markbränderna spred sig.

På samma sätt kan de användas för marint bruk. Det finns till exempel projekt som syftar till att kolla föroreningar i havet. Även algblomning kan upptäckas med drönarhjälp, och utveckling pågår på flera områden, berättar Kjell Eriksson.

Även kampanjen Håll Sverige rent kan använda dem för att kolla var det finns skräpsamlingar.

Inspektioner på hög höjd

Inom fastighets- och byggbranschen har drönarna snabbt blivit vardag. Många företag har drönare för olika ändamål, oftast med kamera eller annan utrustning, som värmekamera.

Den som ska inspektera ett tak uppifrån, eller behöver kolla hur ett skyskrapebygge utvecklas på hög höjd har god nytta av en liten flygande farkost i stället för att klättra själv.

De kan också kopplas ihop med annan utrustning, som till exempel tillför geodata. På så vis kan de visa tredimensionella bilder av exempelvis markförhållanden.

Livräddning

Det finns flera utvecklingsprojekt som syftar till att rädda liv. Lavinräddning är ett exempel, som den statliga innovationsmyndigheten Vinnova gett pengar till. Människor kan inte ge sig in i lavinoråden hur som helst, men det kan drönarna.

ANNONS

Dessutom kan flera användningsområden utvecklas på sikt. Digitaliserad skallgång har också fått statliga pengar för att utveckla drönare som kan leta efter försvunna.

På sikt finns antagligen ännu fler livräddande områden utvecklas. I nuläget får drönarna inte köras längre bort än att den som har fjärrkontrollen kan se dem. Men det kan ändras. Då kan drönare till exempel användas för att skicka ut hjärtstartare, eller annan medicinsk utrustning.

Pizzaleveranser

Det finns flera olika projekt som syftar till att utveckla drönare för olika typer av transporter och frakter. Pizzaleveranser med drönare kanske låter som en kul grej, men helt otänkbart är det inte, enligt Kjell Eriksson.

Dessutom pågår flera andra försök, som att leverera post och paket, medicin och blodprovstransporter. Fast även när det gäller frakt hindrar juridiken utvecklingen.

Dessutom, det kan bli köproblem. Postleveranser, pizzor och medicin och blodprovstransporter kan göra luftrummet så fullt att riskerna för krockar ökar. Ännu är detta inte löst.

Polisjakt med drönare

Polisen kan ha god nytta av små, flygande farkoster, som är smidiga och lätta, och dessutom relativt billiga. Redan nu används de för att exempelvis övervaka supportrar under matcher och för andra övervakningsuppdrag.

ANNONS

I många fall är det helt enkelt inte möjligt att flyga med större farkoster som helikoptrar, och här finns en utveckling i en helt ny dimension.

Men det är fler användningsområden på gång. Ett av de projekt som Vinnova gett pengar till syftar till att hitta teknik för att undersöka brottsplatser – drönare klampar inte in på en brottsplats eller olyckplats och förstör spår.

Kanske kan drönarna också användas för att spåra brottslingar.

Pollinering

Miljöförstöring har gjort att antalet bin och andra pollinerande insekter har minskat. Det är ett problem, eftersom vi inte får grödorna att utvecklas, och på sikt utgör det ett hot mot vår försörjning.

Men i Japan pågår projekt för att råda bot på detta på konstgjord väg, berättar Kjell Eriksson.

- De har små drönare som de försett med hår, jag tror att det är hästhår de använder, som får flyga runt och pollinera växter, säger han.

Brobyggare Det finns forskningsprojekt utomlands som syftar till att få drönarna att ta över de riktigt farliga och svåra jobben. I exempelvis alplandet Schweiz har drönare programmerats att bygga en hängbro i laboratoriemiljö. På videon som de schweiziska forskarna publicerat kan man se hur drönare samverkar och knyter, nästan liksom virkar, ihop rep av ett särskilt starkt material. Till slut kan människor gå på hängbron – även om det ser rätt läskigt ut. VM i drönar-race Sverige kommer att ställa upp i Drone Race-VM, berättar Kjell Eriksson. - Drone-race har blivit stort, det första VM:et hålls nu i år i Kina. Sverige ska delta med ett lag, berättar han. Tävlingen går ut på att köra snabbt, förklarar han. Utan att störta. Han själv tävlar, men säger att han är bättre på att köra långsamt och fotografera än att köra drönaren snabbt. - Det här är en helt ny sport. Det är väldigt stort i länder som Kina och USA, och kommer även här i Sverige, säger Kjell Eriksson. TT

ANNONS