Göteborgsmiljardärens råd till småsparare

Carl Bennet ser stor potential i flera västsvenska bioteknikbolag. Men han råder småsparare att vara försiktiga. – Ska du investera i något måste du vara intresserad av det och sätta dig in i det – att bara hoppa in i biotech är som att köpa en lottsedel, säger Getinges huvudägare.

ANNONS
|

Goda investeringar och tålamod har gjort Carl Bennet till en av Göteborgs rikaste personer. På 15 år har omsättningen i hans koncern ökat från runt 2,5 till 45 miljarder kronor – mycket på grund av den stadiga tillväxten i medicinteknikbolaget Getinge. Carl Bennet bedömer att flera lokala bioteknikbolag har potential att göra en liknande resa.

"En mycket riskfylld bransch"

– Det är ingen tvekan om att det finns många bra bolag här. Jag tycker, för att nämna ett exempel, att Cellink är ett intressant bolag. Det är ett gäng duktiga killar som har en intressant verksamhet – och så är de en granne, säger Carl Bennet.

ANNONS

Han har, precis som biobläckbolaget Cellink, kontor i biotech-centret i Sahlgrenska Science Park i Göteborg och äger numera runt 3,9 procent av aktierna i kontorsgrannarnas företag. Sedan noteringen i november förra året har de aktierna ökat i värde med runt 350 procent.

LÄS MER: Isacson: Carl Bennet skjuter frampositionerna

Det är den typen av snabba framgångssagor som också lockar många småsparare att investera i nya, små bioteknikbolag. Carl Bennet råder alla som vill ge sig in på området att läsa på noga.

– Det är en mycket riskfylld bransch. Det gäller att kunna sin sak och förstå produkten, marknaden och bolaget du investerar i – och att inte lägga alla ägg i samma korg, säger han.

Värsta affären en "katastrof"

Den egna investeringsfilosofin sammanfattar han såhär:

– Kombinationen bra produkt och dåligt management kan man vända snabbt, dålig produkt och bra management tar längre tid. En bra produkt och bra management är ofta för dyrt och kombinationen dålig produkt och dålig management ska du bara hålla dig ifrån, säger Carl Bennet.

LÄS MER: Så har det gått för börsens nykomlingar

Det har dock hänt att han prickat fel – sin värsta affär beskriver industrimagnaten som en ”katastrof”. På 90-talet köpte han, på inrådan av en bekant, in sig i ett teknikbolag.

ANNONS

– En av två följande två saker måste du känna till om du ska investera – området eller personerna som är verksamma i bolaget. Jag gick in i ett bolag där jag varken kunde området eller kände till personerna. Det tog därför för lång tid för mig att förstå att det gick åt helvete. Hade jag kunnat området eller känt till personerna hade jag förstått mycket tidigare att det inte gick bra. Det slutade med att jag fick avveckla hela bolaget, säger Carl Bennet.

"Göteborg har lyckats bra"

Han tycker Göteborg lyckats skapa goda förutsättningar för en växande biotech-bransch – men önskar att politikerna, både lokalt och nationellt, hade högre ambitioner. Regeringens mål om att statens forskningsinvesteringar ska uppgå till en procent av BNP, borde till exempel höjas till två procent, menar Bennet. Han vill också att utbildning prioriteras högre.

LÄS MER: Getinge har hittat sin chef

– Göteborg har lyckats bra med mycket. Det är exempelvis en trevlig stad, framgångsrik inom event och jag tycker också att utbyggnaden av Lindholmen är mycket bra. Västsverige har också en historik inom läkemedel, medicinteknik och dental, som är väldigt intressant samtidigt som vi har ett världsledande sjukhus i Sahlgrenska. Men man måste ha högre krav på sig själv när det gäller utbildning och infrastruktur. Västlänken är ett bra steg, men vi måste göra mycket, mycket mer, säger han.

ANNONS

Ju bättre man blir som region, desto bättre samarbeten kan man locka till sig – och välutbyggd infrastruktur krävs för att locka personerna med de bästa kompetenserna i världen till Sverige och Göteborg, säger Carl Bennet.

Tror på sättning på börsen

– Bioteknik är en svår sektor som kräver långsiktigt agerande och uthållighet, mycket skicklig forskning och utveckling, kvalificerade kunder, bra universitet och bra infrastruktur. Vistas du som bolag i en miljö av världsklass, blir du också bättre och växer snabbare, säger han.

Carl Bennet tar, trots en aktieportfölj som för ett drygt år sedan var värd 22 miljarder kronor, ganska lätt på börsens tillfälliga slag.

– Jobbar man med sina resultat och sin konkurrenskraft kommer kurserna gå upp förr eller senare. Just nu är värderingarna av bolagen på börsen väldigt höga – resultaten motsvarar inte dem. Därför kommer vi få se en sättning framöver. Men jag tycker inte att den reella ekonomin ser så tokig ut. Norden och delar av Europa ser bra ut, Kina växer, om än inte lika mycket som tidigare och USA tågar också på bra – även om vi inte vet var vi hamnar med Trump och hans oroväckande värderingar. Jag tror det här året blir minst lika bra som det förra – men var börskurserna landar är något helt annat, säger han.

ANNONS

Fakta: Carl Bennet AB

Carl Bennet är, genom bolaget Carl Bennet AB, huvudägare i tre börsnoterade bolag:

  1. Medicinteknikbolaget Getinge, som förra året hade en omsättning på runt 30 miljarder kronor. Carl Bennet AB kontrollerar 18 procent av kapitalet och 49 procent av rösterna.
  2. Investmentbolaget Lifco, som äger flera företag inom industri, dental och teknik. Lifco hade en omsättning på 6,5 miljard kronor de första nio månaderna 2016. Carl Bennet AB äger 50,1 procent av kapitalet och 68,9 procent av rösterna.
  3. Elanders, med en omsättning på runt sex miljarder kronor 2016. Göteborgsbolaget säljer bland annat supply chain management-lösningar och trycksaker till såväl fordonsbranschen som Life science och elektronikföretag. Carl Bennet AB äger 50,1 procent av kapitalet och 65,9 procent av rösterna.
  4. Carl Bennet AB äger också delar av de onoterade bolagen Symbrio, som säljer it-system för inköp och fakturering, det lilla skogsbolaget Dragesholm och fondbolaget HealthInvest Partners.
  5. Bolagen i hela koncernen sysselsätter tillsammans cirka 26 000 anställda runt om i världen.
ANNONS