Vägen till en anställning kan vara svår för den som har en funktionsnedsättning. Arkivbild.
Vägen till en anställning kan vara svår för den som har en funktionsnedsättning. Arkivbild.

Få med funktionsnedsättning får jobb

Marknaden skriker efter arbetskraft, ändå går tiotusentals personer med funktionsnedsättning utan arbete – trots att de har rätt utbildning. I jämförelse med befolkningen i övrigt är det få personer med funktionsnedsättning som har jobb.

ANNONS
|

- Arbetsgivarna diskriminerar, det finns ingen annan förklaring, säger Fredrik Canerstam, pressekreterare på DHR, en riksorganisation för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Enligt siffror från SCB är sysselsättningsgraden hos personer med funktionsnedsättning 56 procent, vilket kan jämföras med 81 procent i den övriga befolkningen, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

"Diskriminering"

För Fredrik Canerstam är siffrorna ingen nyhet och han tycker att de är för stora för att kunna förklaras med något annat än diskriminering.

ANNONS

- Det handlar om okunskap, men inte bara om okunskap utan även om bekvämlighet, man vill inte testa något nytt, säger han.

Det fjärde kvartalet 2017 var i genomsnitt 360000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Av dem hade knappt 66000 en eller flera funktionsnedsättningar. Bland de arbetssökande med funktionsnedsättning har sex av tio minst gymnasieutbildning.

Många har utbildningar inom bristyrken i branscher som hotell och restaurang eller bygg och anläggning, men även inom hälso- och sjukvård eller läraryrken, områden där det råder brist på arbetskraft i hela landet och där det offentliga är de största arbetsgivarna.

- Vi ser att det finns saker vi kan förbättra, vi vill mer, säger Caroline Olsson, sektionschef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Pilotprojekt

För att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att få jobb inom det offentliga har SKL inlett ett pilotprojekt där åtta kommuner ingår.

ANNONS

- Det handlar om att identifiera uppgifter i den ordinarie verksamheten och matcha dem mot den kompetens som finns. Det ska vara ordinarie uppgifter, riktiga jobb, och inget påhittat. Sedan ska det finnas stöd, både till chefer och till individen, säger Caroline Olsson.

Av SCB:s undersökning framgår att sex av tio personer som inte är sysselsatta och har en funktionsnedsättning vill och kan arbeta om de får rätt stöd.

TT

ANNONS