Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild

Enighet om tidtabell för hårdare fondkrav

Med början i sommar och fullt genomfört i höst stramas premiepensionssystemet upp. Partierna i pensionsgruppen är nu överens om tågordningen för de skärpta kraven.

ANNONS
|

Efter flera skandaler på premiepensionsområdet, som Allra och Falcon Funds, gav regeringen Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen i uppdrag att ta fram en lista på åtgärder. Det resulterade i en 30-punktslista från Pensionsmyndigheten som sedan skickades ut på remiss.

Efter att ha studerat remissvaren har regeringen och allianspartierna nu kommit överens om att genomföra 29 av de 30 åtgärdspunkterna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Många försvinner

På den 30:e punkten finns det fog för oro över konsekvenserna, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

- Det gäller kravet att ha minst hälften av fondkapitalet utanför premiepensionssystemet. Det skulle göra att ett flertal av de fonder, som har många och nöjda sparare i dag, skulle riskera att ha hamna utanför. Och det var inte riktigt syftet. Övriga 29 punkter täcker upp och vi får den stabilitet som vi är ute efter, säger han till TT.

ANNONS

Av dagens mer än 800 fonder på torget uppskattades tidigare runt 300 inte klara de nya kraven. Per Bolund vill inte vara så specifik nu, men bedömer att minst ett 100-tal faller bort.

- Om fondförvaltarna anpassar sin förvaltning och klarar av att till exempel generera riskkapital till fonderna, vi ställer bland annat krav på att det ska vara minst en halv miljard kronor i förvaltat kapital, kan fler fonder stanna kvar på torget

Vill åt lycksökare

- Den viktiga utgångspunkten för oss är att lycksökare som bara utformar lösningar för premiepensionssystemet, utan att ha långsiktighet i åtanke och inte agerar för pensionsspararnas bästa, inte ska ha möjlighet att verka på premiepensionstorget, säger Per Bolund.

På torsdag beslutar regeringen om en lagrådsremiss och propositionen lämnas den 26 april, enligt planen.

Lagstiftningen träder delvis i kraft den 1 juli, bland annat införs då krav på underskrift för fondbyte; i dag kan det göras via telefon. Alla nya krav ska vara genomförda den 1 november.

ANNONS
TT

Fakta: Skärpningarna som kommer

Några av punkterna för stärkt konsumentskydd i premiepensionen:

* Minst tre helårs avkastningshistorik för fond.

* Minst tre helårs verksamhetshistorik för fondbolag.

* Minst 500 miljoner kronor i förvaltat kapital i fonden före registrering på fondtorget.

* Krav på egenhändig underskrift vid fondbyte.

* Förbud mot telefonförsäljning inom premiepensionen.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS