Under vanliga år klarar sig hästar gott på det gräs som finns i hagarna. I år har gräset torkat in och hästar måste stödutfodras. Arkivbild.
Under vanliga år klarar sig hästar gott på det gräs som finns i hagarna. I år har gräset torkat in och hästar måste stödutfodras. Arkivbild.

Brist på bete och hö i torkan

Torkan har drivit upp priset på hö till det dubbla. Nu befarar hästägare ett nytt år av höbrist.

ANNONS
|

Vissa hästägare har redan börjat stödfodra djuren, det vill säga att ta av det hö som hästarna egentligen ska ha till vintern.

- Det har torkat så mycket så att gräset inte växer ute på betena, säger Aja Blomberg-Andersson.

Situationen förvärras ytterligare av att även säsongens första höskörd torkade in eftersom gräset tvärt slutade växa. Nu sätts hoppet till nästa skörd, vanligtvis sex veckor efter den första, men det är osäkert hur stor den kan bli.

ANNONS

- Nu har det ju kommit lite regn i helgen, men det är väldigt lokalt. Jämfört med normalt så har vi bara fått in hälften så mycket hö som vi behöver. Frågan är hur länge det som nu bärgats räcker, säger Aja Blomberg-Andersson.

En känd travtränare berättar för tidningen ATL att han redan i våras började köpa hö från Frankrike för att klara krisen. Under vintern rådde brist på hö, och nu är rädslan stor att det blir ny brist med höga priser.

- Det blir ekonomiskt svårt att få ihop det om man har många hästar i verksamheten. Jag hör redan nu hur hästägare resonerar runt betäckning av ston och att tillgången på hö kommer upp i diskussionerna, säger Aja Blomberg-Andersson.

Inte heller spannmålet växer som det ska i torkan, vilket betyder en mindre skörd av halm. Och ytterligare höjda priser.

ANNONS

- Vi får hoppas på att det blir en annan väderlek, säger Aja Blomberg-Andersson.

TT

ANNONS