Bäddat för tjexit

Tjeckiens centralbank kan redan i vår göra vad affärspressen kallar tjexit. Det handlar dock inte om att lämna EU, utan om att skrota en valutaregim enligt vilken den tjeckiska kronan inte får bli starkare än 27 tjeckiska kronor per euro.

ANNONS
|

Det blev en något högre inflation än väntat i Tjeckien i december. Den landade precis i nivå med inflationsmålet på 2 procent i årstakt, vilket enligt bedömare stärker förutsättningarna för tjexit.

Centralbanken i Prag har tidigare aviserat att man avser att avveckla valutaregimen, som infördes i november 2013, någon gång i sommar. Analytiker har dock på senare tid börjat spekulera i att det kan bli tidigare än så – i april eller maj enligt den holländska banken ING:s analytiker.

Spekulationerna har ökat trycket uppåt på den tjeckiska kronan. Centralbanken har därför markant ökat sina interventioner på valutamarknaden för att hejda kurslyftet och enligt bedömare kan man om trenden håller i sig redan under första kvartalet ha gjort mer interventioner än under hela 2016.

ANNONS

Nordeas analytiker Anders Svendsen räknar med ett hårt tryck på Tjeckiens centralbank när det gäller stödköp av valutan hela 2017, även om valutaregimen skrotas i sommar. Det kan även komma att kompletteras med sänkningar av styrräntan till minusnivåer.

Fakta: Stark tjeckisk ekonomi

Sedan Tjeckien 2013 tog sig ur flera år präglade av recession och inflation kring nollstrecket har landet på senare tid etablerat sig som en av de starkaste ekonomierna i EU.

Landets arbetslöshet är enligt EU:s statistikbyrå Eurostat på 3,7 procent, den lägsta i EU. Och inflationen ligger precis på målet på 2 procent. Tillväxten i fjol och i år beräknas till 2,4 respektive 2,5 procent.

Den tjeckiska statens finanser har också fått draghjälp av tillväxten och den låga arbetslösheten. I fjol blev det ett överskott på motsvarande omkring 20 miljarder svenska kronor.

Källa: Reuters

ANNONS