Fackföreningsmedlemmar vid en protest i sympati med järnvägsarbetare i Paris i Frankrike.
Fackföreningsmedlemmar vid en protest i sympati med järnvägsarbetare i Paris i Frankrike.

Över 100 000 i protest mot Macron

Medan Frankrikes president Emmanuel Macron rest till Berlin för ett möte med förbundskansler Angela Merkel har mängder av fransmän gett sig ut i protest mot hans reformplaner. Nära 120 000 personer över hela landet har anslutit sig till demonstrationerna, enligt myndigheterna.

ANNONS
|

I Paris har demonstranter marscherat från Montparnasse till Place d'Italie. Polisen uppskattar antalet deltagare till 11500 medan organisatörerna säger att 50000 personer deltagit i protesterna huvudstaden.

Protesterna uppges överlag ha gått lugnt till, medan mindre grupper maskerade demonstranter krossade rutor på affärer i Paris.

Det är det vänstersinnade fackförbundet CGT som har kallat till stora demonstrationer för att uttrycka sitt missnöje med föreslagna förändringar och nedskärningar i den offentliga sektorn. I fokus står planerna på förändringar i det statliga järnvägsbolaget SNCF, däribland åtstramningar i förmånerna för dess personal.

Även studenter har anslutit sig till protesterna. En undersökning bland 16000 studenter på universitetet i Strasbourg, som har blockerats till följd av strejken, visar dock att fler än sju av tio vill att undervisningen ska återupptas.

ANNONS

Flera undersökningar tyder på att befolkningen i stort är positiva till Macrons planer.

TT-AFP

ANNONS