Fjolårets väder slog hårt mot äppelodlarna. I år ser det bättre ut. Arkivbild.
Fjolårets väder slog hårt mot äppelodlarna. I år ser det bättre ut. Arkivbild.

Äppelodling gav frukt trots kyla

Fjolårets lynniga vårväder slog hårt mot svenska äppelodlare. Hittills i år är förutsättningarna betydligt bättre för en bra äppelskörd.

ANNONS
|

Vem minns fjolårets vårväder? Svaret är äppelodlarna, som såg hur stora delar av skörden gick om intet när frosten slog till under blomningen.

Enligt en färsk rapport från Jordbruksverket minskade avkastningen mätt i ton per hektar med 15 procent – eller 2,6 ton jämfört med 2014.

- Vi hade riktigt dåligt väder en vecka innan valborg och en vecka efter valborg som gjorde att väldigt mycket frös. I kombination med det hade vi en regnig sommar och en regnig höst, säger Henrik Stridh, vd för företaget Äppelriket i Kivik.

ANNONS

På Äppelriket räknar man med att fjolårets skörd blev cirka 35 procent lägre än normalt.

Äppelodling är känsligt för regn, hagel och frost. Enligt Henrik Stridh var dock inte frosten det värsta problemet, utan det varma vädret i mars.

- Utvecklingen i träden hade gått mycket längre än normalt. Det är vårt värsta problem, att det är väldigt varmt och sen blir kallt, säger han.

Att det inte är brist på svenska äpplen beror på de stora nyplaneringarna under senare år som ger mera frukt än äldre odlingar. Detta gjorde att skörden trots allt blev relativt stor.

I år tycks vädrets makter ha ställt sig på odlarnas sida, vilket talar för ett bättre äppelår, säger Henrik Stridh.

I Sverige används cirka 1700 hektar odlingsmark till fruktodling. Nästan 90 procent av den, det vill säga 2200 fotbollsplaner, utgörs av äppelodlingar.

TT

ANNONS