Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Dyrare bo vid havet med nya taxeringen

Att bo nära havet blir dyrare år 2003. Då kommer hus som ligger närmare vattnet än 250 meter att taxeras som strandnära - i dag är gränsen 150 meter.
Alla som någon gång stått framför skyltfönstret hos en fastighetsmäklare vet hur det är: ett hus eller en tomt nära vattnet är mycket dyrare än vid skogsbrynet. Dyrast brukar hus med egen strand eller egen brygga vara, men även hus en bit från vattnet men med god havsutsikt betingar ofta relativt höga priser.

- Upp till 250 meter från vattnet märker vi en påverkan på priset, säger Ingemar Borg, som är verksjurist på Riksskatteverket.

Där förbereder man som bäst nästa fastighetstaxering, som skall genomföras om ett år. Den kommer att ske med delvis ändrade regler. En av dessa gäller begreppet strandnära, som hittills gällt för fastigheter närmare vattnet än 150 meter. Vid nästa taxering kommer begreppet att utsträckas till att omfatta fastigheter som ligger närmare vattnet än 250 meter, eftersom taxeringsvärdena skall spegla marknadens värdering.

Förändringen berör många fastighetsägare utmed Hallandskusten. Den vars hus ligger strandnära i Falkenbergs eller Varbergs kommun har i dag ett 30 procent högre taxeringsvärde. Bor man med strandläge, det vill säga närmare vattnet än 75 meter, räknas taxeringsvärdet upp med 50 procent i Falkenberg och med upp till 70 procent i Varberg.

Vilka nivåer som kommer att gälla vid nästa fastighetstaxering är oklart, men nivåerna kommer att bli fler, då dagens system anses för grovhugget med 30 procents skillnad mellan den som bor 140 respektive 160 meter från stranden. De nya reglerna innehåller gränser vid 75, 150 och 250 meter, med högst värdering närmast havet. Dessutom delas begreppet strandläge (närmare vattnet än 75 meter) upp i två, där fastigheter med egen strand värderas högst.

I många fall är det uppenbart var strandlinjen går, men det finns också strandområden av våtmarkskaraktär, där strandlinjens läge växlar med hundratals meter, beroende av vattenståndet. Vid taxeringen nästa år skall fastighetsägaren själv uppge avståndet från huset till vattnet, och på goda grunder kan man förmoda att många kustnära hus då kommer att ligga cirka 260 meter från vattnet...

När det gäller bebyggelse nära sjöar förhåller det sig på olika sätt i olika kommuner. I Varberg har de som bor nära vissa sjöar fått finna sig i att taxeringsvärdena höjts, medan man i Falkenberg bara höjt taxeringsvärdet för boende invid Ätraforsdammen. Det lär därför finnas sjöar där de boende på Varbergssidan får skatta för sin närhet till vattnet, medan de boende på Falkenbergssidan slipper.
67854_00000024228
67854_0_00000024228
Fakta om taxering

Taxeringsvärdet ligger till grund för fastighetsskatten, som för närvarande är 1,2 procent. Den som äger en villa med taxvärde på 600 000 kronor betalar sålunda 7 200 kronor om året i fastighetsskatt. Om villan genom de nya reglerna bedöms vara strandnära ökar taxeringsvärdet och därmed skatten. Hur mycket är oklart, men som exempel innebär en 30-procentig höjning av taxvärdet för samma villa att fastighetsskatten stiger till 9 360 kronor om året.

Enligt finansminister Bosse Ringholm skall fastighetsskatten sänkas till 1,0 procent.
MEST LÄST