Bra deltagande på Varberg Halvmarathon

Det var perfekt löparväder Varberg Halvmarathon gick av stapeln. Men arrangörerna var inte bara nöjda med vädret utan också med uppslutningen. – Det brukar mest vara gubbar som springer, men i år verkar det vara fler kvinnliga löpare, säger arrangören Thomas Josarp.

ANNONS
|

Eftermiddagen är gråmulen och disig. Temperaturen ligger på svala 14 grader och runt Friskusstugan i Träslöv pratas det om ett perfekt löparväder. Arrangörerna är orienteringsklubben FK Friskus och enligt dem har runt 250 personer snörat på sig löparskorna och tagit sig till startlinjen utanför deras klubbhus. Snart ska de springa i den åttaformade banan runt Varbergs stad och en av dem är Anna Petersson som har tränat länge inför dagens lopp.

– Vi var ett gäng som sprang Varbergsloppet i sommar och vi fick lite mersmak kan man säga, säger hon.

För att komma i rätt form för halvmaran har Anna Petersson, tillsammans med sitt löpargäng, tränat mycket intervall-löpning. En form av löpträning där man springer i ett väldigt högt tempo i kortare sträckor, eller intervaller. Tanken är att bättra på andningen och konditionen som behövs för ett längre lopp som för dagens halvmara.

ANNONS

Det börjar bli dags för start. Löparna rör sig från Friskusstugan och genom den lilla tunneln mot startlinjen. Längs vägen finns skyltar för de olika startgrupperna och allra längst fram står Nicole Pelin. Hon står och studsar lite upp och ner; inväntar starten som nu bara är några minuter bort.

– Jag har tränat ungefär som vanligt inför i dag, men jag känner mig ändå inte riktigt i form.

Nicole Pelin är en van distanslöpare och har tävlat flera gånger förut, i Varberg såväl som i andra tävlingar runt i landet. Hon brukar förbereda sig med att löpträna som vanligt och med att springa en längre distans på två mil varannan vecka.

– Jag är ganska noga med löpträningen, men jag följer inte någon särskild diet eller liknande kostschema. Kanske att det blir lite för mycket godis ibland.

Loppet startar och folkmassan av väntande löpare börjar röra på sig. Kvar utanför Friskusstugan står funktionärer som börjar göra i ordning vattenstationer och förberedelser för målgången. Thomas Josarp är en av arrangörerna på FK Friskus och han är nöjd med dagen såhär långt.

– Det verkar vara lite fler tjejer och kanske lite yngre löpare i år, och det är alltid kul att se att fler har intresserat sig för löpning, säger han.

ANNONS
ANNONS