Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Börjar om. Samuel Aziz är Bois senaste nyförvärv. Skåningen hoppas på en nytändning i Varberg efter några tunga år i Helsingborg. ”Där Halda (Kabil) sätter mig spelar jag. Anfall eller ytter spelar ingen roll”, säger Aziz.

Nyförvärv hoppas på att kicka igång karriären

Som 16-åring provtränade han med Arsenal och Feyenoord. Högaborgsprodukten spåddes en lysande framtid. Men karriären bromsades upp och till slut revs kontraktet med Helsingborgs IF. Nu hoppas Samuel Aziz på en nystart i Varbergs Bois.

Fotboll
Division 1 södra

Det var för fyra år sedan, sommaren 2007, som Samuel Aziz beskrevs som en av Sveriges mest spännande ungdomstalanger. Han var bofast i P16-landslaget och nosade på A-truppen i Helsingborgs IF. Ynglingen blev inbjuden av storklubbar runt om i Europa. Samuel Aziz testade lyckan i både Arsenal och Feyenoord.

– Det var en fantastisk tid. Jag ville känna på hur det var att spela utomlands men jag hade inga planer på att flytta. I den åldern tyckte jag faktiskt inte att det var så mycket bättre där än i Sverige, minns han.

Han lirade bland annat med Jack Wilshere, numera bofast i Arsenals A-lag och redan engelsk landslagsspelare.

– Och i Feyenoord tränade jag med sex, sju spelare som i dag startar i A-laget. Med facit i hand gjorde jag kanske ett dumt misstag.

Aziz nobbade storklubbarna och satsade på att slå sig in i Helsingborg. Där lärde han bland annat känna en viss Henrik Larsson.

– Allt som han gjorde såg så lätt ut, det kändes som han planerade alla sina lägen i förväg. Dessutom var han trevlig och tog hand om oss unga spelare, säger Aziz.

Den offensivt lagde Aziz fortsatte att utvecklas och fick känna på spel i Allsvenskan både 2009 och 2010.

I år var tanken att 20-åringen skulle slå sig in på allvar i Helsingborg. Men allt grusades redan innan allvaret började.

– Det inre ledbandet i knäet rök andra veckan i januari och skadan höll mig borta till en vecka innan den allsvenska premiären. Det var en riktig kalldusch, jag var så taggad och kände mig verkligen i form innan skadan, säger han.

I stället blev det rehabträning i tre månader och chanserna till allsvenskt spel försvann. Aziz förpassades till spel i U21-laget när han väl var skadefri, något han inte alls var tillfreds med. I slutet av juni revs därför kontraktet med Helsingborg.

– Jag ville flytta från Helsingborg och starta om på nytt.

Varför just Varbergs Bois?

– Av alla klubbar som ringde presenterade sig Varberg bäst. De vill framåt precis som jag.

Vad vill du bidra med?

– Jag lämnade Sveriges bästa lag för att jag vill spela fotboll, inte sitta på bänken. Jag hoppas kunna förstärka offensiven med min snabbhet, teknik och mitt målsinne, säger han.

Vad vet du om motståndarna i division 1?

– Jag brukar inte kolla så mycket på de andra lagen. Jag går ut och gör det jag är bra på och låter de rätta sig efter mig.

Aziz har faktiskt redan hunnit med att flytta till Varberg. Han bor tillsammans med två lagkamrater i Bois – Fredrik Wiland och Daniel Johansson. Om några månader flyttar han till en egen lägenhet.

Debuten i Bois sker troligtvis redan i morgon borta mot Trollhättan.

– Det ska bli väldigt spännande och kul att spela för Varberg. Jag blev nästan chockad över hur mycket folk det var i lördags (i seriefinalen mot Lund). Det blir som en extra tändvätska att spela inför en sådan storpublik, säger han och avslöjar sina framtida målsättningar:

– Först och främst vill jag hjälpa Bois upp till Superettan. I framtiden vill jag utomlands och sluta på topp!