Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

image - 1
På väg. I nästa vecka stegar Martin Engström in på sitt nya jobb som chef för Hallands sjukhus, bestående av sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka.

Nye sjukhuschefen är här för att stanna

Efter ett par år som chef inom Capio-koncernen återvänder Martin Engström för att bli sjukhuschef i Halland.

Förra gången, 2012 och efter att ha varit divisionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, blev Martin Engström chef ett av verksamhetsområdena inom Hallands sjukhus.

– De här båda uppdragen i Uppsala och inom Capio ser jag mer som uppehåll från Hallands sjukhus. De har varit värdefulla för mig, säger Martin Engström.

Hos Capio var Martin Engström chef för koncernens specialistsjukhus, av vilka Movement i Halmstad är ett.

Erfarenheterna utanför länet har, förklarar han, gett en bredare syn på olika arbetskulturer och på hur vården kan organiseras.

– Tack vare de erfarenheterna har jag en tydligare bild över vad jag tror är viktigt i mitt arbete och det uppdrag jag har. Jag tror att jag blivit mer öppen för andra sätt att tänka och på att lyssna på andras åsikter, samtidigt som jag är tydligare i mina beslut.

Hoppen mellan olika befattningar, både inom Hallands sjukhus där Martin Engström i slutet av 1990-talet gjorde sin AT-tjänstgöring, och mellan arbetsgivare har kommit tätt – oftast inte mer än två år på varje tjänst. Nu lovar han att stanna längre.

– I den här tjänsten finns ett längre perspektiv. De som rekryterade mig var också tydliga med att det skulle finnas en långsiktig ambition i uppdraget.

Under karriären har han, trots arbete i Mellansverige, valt att hela tiden tillsammans med familjen bo kvar i Halmstad.

Det är alltså på måndag som Martin Engström tar över stafettpinnen, efter Lena Johansson som varit chef för Hallands sjukhus under de två senaste åren. Lena blir då biträdande sjukhuschef.

Om det inom ledningen för vården i Halland finns stora förhoppningar på vad Martin Engström ska åstadkomma, kan dessa inte kringgå de stora ekonomiska problem som Hallands sjukhus under flera år brottats med.

Inför det här året stod det klart att 170 miljoner måste sparas för att nå balans. Men vid avstämningen inför semestermånaderna såg man att den långa listan med åtgärder gav en helårseffekt som endast nådde en mycket liten del. Nu visar prognoser dessutom att obalansen växer ännu mer.

Men inför tillträdet vill Martin Engström ogärna prata om nedskärningar eller vilka ekonomiska åtgärder som måste tas till.

– Jag vill ha möjligheten att sätta mig bättre in i verksamheten innan jag kan diskutera specifika frågor och åtgärder. Vad jag vill säkerställa är att vi i länet får en högkvalitativ sjukhusvård som räcker för lång tid framöver. Det har visat sig att hög kvalité i en verksamhet också påverkar ekonomin positivt.

Den nye sjukhuschefen ansluter sig ändå till de regionpolitiska målen, som i de delar som talar om samverkan sjukhusenheterna, mellan sjukhus och andra förvaltningar och även mot kommunerna.

Nyckeln till en bra vårdmiljö ligger i att vi lyckas väl mellan organisationsgränserna. Dessutom anser jag att vi ska utveckla samarbetet med omgivande regioner.

Martin Engström har tidigare, då han i somras utsågs till sjukhuschef, uttryckt att det kan finnas möjlighet till samarbeten kring olika specialiteter med andra sjukhus av Halmstads och Varbergs storlek, utanför länet.

image - 2

Ålder: 46 år

Familj: Hustrun Jeanette och två barn

Bor: Hus i Frösakull

Karriär: Läkarutbildning i Lund, AT i Halmstad (1997), läkare inom anestesi och intensivvård i Lund (1998), rådgivare vid danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk (2001), åter läkare i Lund (2003), verksamhetschef för anestesi- och intensivvårdskliniken i Halmstad (2007), områdeschef för bland annat kirurgi vid Halmstads sjukhus (2009), divisionschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala (2010), områdeschef vid Hallands sjukhus; kirurgi, ortopedi, urologi och anestesi (2012), chef inom Capio (2013) och nu chef för Hallands sjukhus (2015).

MEST LÄST