Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Värmeslingor och marktäckning. Det är sällan det snöar i Falkenberg under fotbollssäsongen som i år – den allmänna snöskottningen inför kvalmatchen 19 oktober 2002 var undantaget som bekräftar regeln. Nu är det dock slutskottat – investeringar i uppvärmd och täckt plan blir ett krav för alla som vill vara med och leka i Superettan från 2014.

Nya krav på arenor tvingar fram miljoninvesteringar

Nya krav från Fotbollsförbundet hotar tvinga fram stora investeringar på Falkenbergs IP. Från år 2014 blir det bland annat krav på 1000 sittplatser med ryggstöd och, inte minst, markvärme och plantäckning av gräsplanen.

Sedan Falkenbergs FF tog steget upp i Superettan har kraven på anläggningar successivt skärpts med om- och tillbyggnader av idrottsplatsen som följd. Om fyra år, till säsongen 2014, ska en rad nya steg tas, som presenteras i ”Föreskrifter om arenakrav för svensk elitfotboll, fr o m 2014”, en regelsamling som för Superettans del omfattar sex A4-sidor.

Någon flexibilitet i tolkningen antyds inte, det är bara nyuppflyttade föreningar som ska kunna ansöka om undantag om man har särskilda skäl, som att man inte hinner bli klar med om- eller nybyggnad för att nå upp till kraven.

Bland annat sägs att spelplanen skall kunna användas under perioden 15 mars till 15 november.

För gräsplaner finns krav på såväl markvärme som marktäckning. Bestämmelsen har tolkats som att man skall behöva gräva upp gräsplanen för att lägga ned värmeslingor i marken.

Ronny Lundqvist på Svenska Fotbollförbundet berättar att det också finns andra alternativ:

– I Ljungskile, på Stockholms stadion och i Trelleborg har man ett tält som man blåser in varmluft i, så att värmen kommer uppifrån, det är förstås en variant.

– Och förhoppningsvis kommer det fler lösningar.

Men blir det billigare att resa tält och blåsa in varmluft?

– Det kan jag inte säga, man får väl ta in offerter och jämföra.

Är de här markvärmekraven lika bestämda för kustlandet i södra Sverige som för Norrlandsarenor?

– Ja, kraven gäller i hela Sverige.

Listan med arenakrav är alltså lång. Ett annat krav är att det skall finnas 1000 sittplatser med ryggstöd, under tak.

– Sedan vi senast byggde ut läktaren så har vi 800 platser under tak, men det är med bänkar. Nu får vi antingen bygga ut eller bygga en helt ny läktare, konstaterar Bengt Orsander, park- och anläggningschef på kultur- och fritidskontoret i Falkenbergs kommun.

Kraven ökar också på omklädningsutrymmen, toaletter med mera.

Vidare krävs pressläktare med 25 platser under tak med el och varsitt uttag för modem/telefonanslutning, plus ett rum för presskonferenser med 50 sittplatser. Också en rad bestämmelser av säkerhetskaraktär specificeras i arenakraven.

– Det är förstås bra att man har stränga krav på säkerheten. Men för övrigt tycker jag att man skulle kunna dimensionera lite mer efter hur stor orten är, hur stor publik man har och hur många medier som bevakar. Det börjar bli lite gny ute i de små kommunerna, det verkar som om man vill styra fotbollen mot de större orterna, säger Orsander.

I början av april kommer han att träffa kommunens politiska ledning för att diskutera hur man ska hantera de nya kraven.

Vad skulle det kosta kommunen att göra allt det här, har någon räknat på det?

– Nej någon sådan siffra har vi inte tagit fram, men det är klart att det handlar om ett antal miljoner. Ska vi ha värme i gräset blir det ju också dryga driftskostnader, påpekar Bengt Orsander.