Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nya dyrgripar i Marinmuseets samlingar

  Marinmuseets gedigna samlingar fortsätter att växa. Bland de senaste tillskotten finns oöppnade bourbonflaskor från Kungsholm och Svenska Amerikalinjens första reklamskylt.

  Bo Oskarssons passion för det marina har gjort att han idag har världens största samling från Svenska Amerikalinjen. På de 300 kvadratmetrarna ryms även porslin från filmen ”Titanic”, otaliga rederiflaggor och 115 olika fabrikat av utombordsmotorer.

  Favoriten är en Evinrude från 1957, aldrig använd.

  – En äldre man i Ystad ramlade och slog sig illa i båten när han skulle sätta i motorn. Motorn hamnade i en garderob, och vandrade sen runt bland släktingarna som hade den i fem år var. 1992 annonserade jag i en tidning i Skåne, och fick svar från släktingarna som ville sälja den, säger Bo.

  Bo letar ständigt nya dyrgripar. Nu har han fått tillskott i museets avdelning för Svenska Amerikalinjen. I en av montrarna står numera 46 år gamla oöppnade bourbon- och whiskeyflaskor från fartyget Kungsholm. Den första reklamskylten för Svenska Amerikalinjen, från 1916, är en annan nyhet.

  Bo har också kommit över en vacker cigarettask i läder från 1970-talet, dekorerad med landsvapen från de olika länder som jordenruntkryssningarna besökte. Varje passagerare fick ett skrin som minne.

  – De sista åren slutade man gå till Amerika och hade bara kryssningar jorden runt för dollarmiljonärer. Det var en enorm lyx på båtarna, det var nästan så de åt på guldtallrikar, säger han.

  Genom åren har Bo byggt ut Marinmuséet mer och mer, och känner att det börjar bli trångt. Någon gång i framtiden skulle han vilja flytta hela museet till Göteborg.

  – Det är ju där det ska ligga, där Svenska Amerikalinjen startade, säger han.