Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ny herde i Varbergs församling

  Anders Moqvist, 36, blir ny kyrkoherde i Varberg. Själv säger han att det är spännande samt att Varberg är en vacker stad med en fin församling.

  Kyrkorådet i Varberg tog god tid på sig i rekryteringen med en efterträdare till Carl-Ingvar Facks som var kyrkoherde i Varbergs församling i 13 år. Kyrkorådet hittade ingen med tillräckligt lämpliga kvalifikationer vid första försöket utan gick ut med en ny rekryteringsomgång.

  - Första gången passade det mig inte i tiden, säger Anders Moqvist. Men när Varberg dök upp på nytt var det rätt läge för en ny utmaning.

  Anders Moqvist är född i Malmö men har växt upp i Småland, på en släktgård strax utanför Växjö.

  - Vi bodde också några år i Halmstad där jag också gick mitt första skolår, säger han.

  Musik är hans stora intresse och det är musiken som lett honom till prästyrket.

  - Det kan man säga, säger han. Jag spelade både piano och orgel som barn och provade på att vara organist, det var då jag fick mitt prästkall.

  Han tillträder den nya tjänsten redan 8 november och ska i nästa vecka ta sig en titt på tjänstebostaden på Eskilsgatan.

  - Den ser fin ut och det är visst en liten trädgård till också, säger han.

  Kyrkorådet sökte en ny kyrkoherde och efterlyste bland annat erfarenhet och goda ledaregenskaper. Anders Moqvist, har trots sina unga år redan hunnit med mycket sedan han prästvigdes för tio år sedan.

  - Jag har fått möjligheten till många olika uppdrag, säger han. En del av dessa har jag skött parallellt med min ordinarie tjänst och det har fungerat då vi har oreglerad arbetstid.

  Bland meriterna kan nämnas komminister i Växjö domkyrkoförsamling 2003-2007, kyrkokaplan i Lund 2007-2010, vikarierande kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen samt också i Victoriaförsamlingen i Berlin. Anders Moqvist har också varit stiftsadjunkt i Växjö och biträtt stiftsprosten med församlingsinstruktioner och utbildning samt biskopen Anders Wejryd med planering av kyrkoherdesamlingar.