Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kanske sällar sig Sofie Trinh Johansson från Varberg till den illustra skaran av svenska bestsellerförfattare. I år släpper hon två böcker och det finns stoff till flera inne i huvudet.

Nu släpper Sofie ut sina vampyrer

Det händer märkliga ting i en trerummare på Brunnsberg i Varberg. Här härjar dunkla krafter i form av blodtörstiga vampyrer. Ännu bara inne i huvudet på Sofie Trinh Johansson, men snart ska de ut i bokform.

Sofie Trinh Johansson. 25 år gammal. Lägg namnet på minnet. Hon kan mycket väl bli nästa storsäljare bland en växande skara internationella svenska bestseller-författare. Hennes ämne, vampyrer, ligger i tiden och idén till den boktrilogi som snart släpps föddes långt innan Stephanie Meyers "Twilight" tog världen med storm.

- Faktiskt är det så, berättar Sofie. Men att vara först är inte så viktigt, huvudsaken är att man lämnar ifrån sig något man är nöjd med och kan stå för. Dessutom håller mina vampyrer till i Sverige.

Den första advent i år släpps den första delen, "Halvblod", på förlaget Mörkerdottir som specialiserat sig på skräck, fantasy och magisk realism. Bonniers var intresserade, men inte tillräckligt snabba. Därefter släpps de följande två delarna med arbetsnamnen "Vingar av glas" och "Leva älska brinna dö" med lagoma mellanrum.

Men sitt första boksläpp gör Sofie Trinh Johansson redan i dagarna. I en helt annan genre, nämligen den historiska romanen. Eller kanske romancen."Salt och vatten" utspelar sig i Varberg på 1900-talets början. I en värld där lögner, svek och titlar kan betyda mer än kärlek. "Salt och vatten" har skrivits med tanke på att Varberg i år firar 200-årsjubileum som kurort. Till denna bok har Sofie Trinh Johansson gjort en omfattande research, det gäller att detaljerna är riktiga.

- Kartor, vägar, kläder, bilmärken, affärer, kaféer, kustsanatoriets historia, det har varit hur mycket som helst att kolla upp. En massa jobb, men samtidigt roligt.

Boken släpps på eget förlag för att hinna nå läsarna under sommarens firande och kommer att finnas i bokhandeln.

Född och uppvuxen i Bua, pappa svensk och mamma från Vietnam, har Sofie Trinh Johansson läst och skrivit så länge hon kan minnas.

- Jag var sen att gå, satt helst på golvet och tittade i böcker och pysslade. I skolan var jag så produktiv att alla mina skrivhäften hamnade i en låda där det räckte med en klädnypa för klasskamraterna. Vid sju års ålder plöjde jag Astrid Lindgren på egen hand och två år senare fick jag mitt livs första och hittills största läsupplevelse: "Hästarnas dal" av Jean M Auel. Hemma hos kompisarna satt jag mest med näsan i böckerna, inte så populärt.

Det var en drömmare, lite disträ och mycket fantasifull som tog studenten på PS-skolan. Hennes specialarbete var givetvis en roman.

- Men eftersom jag inte hunnit med att skriva ut mer än halva på datorn, resten var för hand, fick jag ett streck i betyget. Det höll på att ta kål på min skrivlust alldeles.

Hösten 2008 väntade Sofie och sambon Christoffer sitt andra barn. Sofie drabbades av foglossning och blev fången i lägenheten på tredje våningen i Brunnsberg. Den påtvingade ledigheten resulterade i en deckare. En usel sådan. Men skrivkrampen var bruten.

- Jag funderade mycket kring vad jag ville skriva om. Och vilka jag ville skriva för. Själv har jag alltid gillat fantasy, Harry Potter var en riktig läsupplevelse. Åh, vad jag önskade att jag hade fått gå på Hogwarths.

Sofie menar att ju tuffare samhället är, desto mer ökar behovet av en vrå att dra sig undan i. En sådan ville hon åstadkomma. Dessutom ville hon skriva böcker för unga vuxna. Stort i USA, men här i Sverige är man antingen barn eller vuxen när det gäller litteratur.

Så skapade hon Billy, Aveline och Alexander, huvudpersonerna i "Halvblod-trilogin". Sofie Trinh Johansson är mycket förtegen kring bokens handling. På nätet kan man dock läsa följande:

"Aveline Johansson lever med ett hjärta skört som glas. Det stillasittande livet har gjort henne till en enstöring som umgås mer med rollkaraktärerna i sina böcker än med verkliga vänner. Men efter att ha råkat höra ett samtal mellan sina föräldrar, ett samtal hon vet att hon inte borde ha hört, förändras hela livet. Plötsligt befinner hon sig på flykt med den enda personen som vet vem och vad hon egentligen är. Men kan hon lita på Billy?"

När Sofie Trinh Johansson börjar arbeta har hon först samlat idéer i en anteckningsbok. Oftast har hon bokens början och slut klart för sig. Skrivandet sker snabbt och disciplinerat. Något annat är inte möjligt med två små barn, heltidsstudier till sjuksköterska, extraknäck som personlig assistent och personlig tränare. Faktum är att man undrar när hon har tid att skriva överhuvudtaget.

Men skriver gör hon. Det som tar längre tid är redigeringen av materialet. Testläsare, redaktörer, lektörer avger sina omdömen, det skrivs om, stryks ner, ändras. En mödosam, men helt nödvändig procedur.

- Det är viktigt att få motstånd i skrivprocessen. Jag brukar kalla lektören för "motorsågen" men jag ser ju hur mycket bättre det blir när onödiga transportsträckor tas bort och ens egna favoriter får stryka på foten. Kill your darlings -tufft, men så är det.

När vi frågar efter egna litterära förebilder blir svaret att just nu är det Lina Forss och Haruki Murakami, den förstnämnda både vuxen- och ungdomsförfattare med ett mycket personligt tilltal, den sistnämnde hyllad japansk författare av fantasy och science-fiction.

Nu väntar ett spännande år för Sofie Trinh Johansson. Oavsett hur hennes debut tas emot tänker hon fortsätta att skriva. Något annat är inte möjligt.

- Jag har redan ett par spin-offs till trilogin i huvudet och håller på med ytterligare en historisk roman i samband med en skrivkurs på Linnéuniversitetet i Växsjö.

Och bokens framtid tror hon stenhårt på. Oavsett om den finns inom hårda pärmar eller på en läsplatta är det alltid tid för den goda berättelsen.