Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Handväska i centrum. Kultur- och fritidsnämnden ordförande Christofer Bergenblock (C) greppar klubban inför beslutet om framtiden för statyn ”Med handväskan som vapen”.

Nej till staty i Brunnsparken

Nej tack! Varbergs kommun tar inte emot gåvan ”Med handväskan som vapen”. – Tråkigt att man säger nej till en så slagkraftig symbol, säger Lasse Diding.

Inför gårdagens kommunfullmäktige var meningarna delade i vissa partier. Flera ledamöter i kultur- och fritidsnämnden som skulle ta beslut om Varbergs kommun skulle ta emot väskstatyn var osäkra in i det sista. När ledamöterna väl var samlade i Sparbankshallen blev debatten saklig och lugn.

– Det var en mycket fin diskussion och ledamöterna visade varandra respekt. Det var ett skolexempel på ett bra resonemang, säger Sven Andersson, Moderaternas gruppledare. Han är nöjd med beslutet och är en av dem som haft sin ståndpunkt klar sedan länge, vilket han varit tydligt med på HN:s insändarsida.

– Alla människor har rätt att framföra sin åsikt och kvinnan begick faktiskt en brottslig handling.

Kultur- och fritidsnämnden ordförande Christofer Bergenblock (C) hade inte bestämt sig när HN nyligen gjorde en rundringning bland ledamöterna. När det var dags för beslut var han en av de sex ledamöter i nämnden som sa nej.

– Det var en grannlaga uppgift att väga för och emot. Det förklarade jag i nämnden redan i september. En del tycker att statyn är våldsbejakande. Jag tycker att den uttrycker en kvinnas ilska och vanmakt. Den svåraste punkten för mig har varit kvinnans anhöriga, förklarar Christofer Bergenblock.

– För mig har den anhöriga som inte vill se sin mamma figurera på det sättet ett slags tolkningsföreträde, förklarar Christofer Bergenblock.

Inför beslutet har han varit i kontakt med både anhöriga och konstnären.

– Jag tycker att det är viktigt att vi tar hänsyn till den enskilda, lilla människan. Därför röstade jag nej. Försvårande i sammanhanget är att donatorn har ställt villkor. Jag tycker inte att man kan göra så som donator, fortsätter Bergenblock.

Linda Berggren (S), vice ordförande i nämnden, var en av de fem ledamöter som ville att Varbergs kommun skulle ta emot statyn ”Med handväskan som vapen”.

– Det är tråkigt att den inte får synas. Jag ser statyn som ett konstverk. Konst ska beröra och det gör verkligen denna. Det är synd att vi inte kunde gå hela vägen, men den demokratiska processen måste råda.

Fyra socialdemokratiska ledamöter plus MP:s röst i nämnden röstade ja. Två moderater, två centerpartister, en liberal och en sverigedemokrat röstade emot.

Lasse Diding tar emot beskedet med ett samlat lugn.

– Det var tråkigt att höra. Jag tycker att det hade varit bra för Varberg med en så slagkraftig symbol i dessa tider. Den tar tydligt ställning. Det är tråkigt att politikerna körde över tjänstemännens sakkunskap. Statyn kommer att placeras i min trädgård på Slottsgatan, i det Lenin-land som jag ska skapa.