Biografen i Gagnef har lagt ned och näst på tur är biografen i Vansbro (bilden) spår biografägaren Björn Wallgren. "Det lönar sig inte längre, då är det lika bra att lägga ned". Pressbild.
Biografen i Gagnef har lagt ned och näst på tur är biografen i Vansbro (bilden) spår biografägaren Björn Wallgren. "Det lönar sig inte längre, då är det lika bra att lägga ned". Pressbild.

"Sotdöden väntar för landsortsbion"

En (1) biograf har hittills lagt ned efter biomomsens införande i januari 2017. Har den fruktade biodöden kommit av sig? Inte om man frågar biografägare på landsbygden.

ANNONS
|

När biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för ett och ett halvt år sedan hördes ett ramaskri från landets biografägare. Nu skulle de tvingas höja sina priser, publiken skulle utebli och biografdöden breda ut sig, framförallt på landsbygden.

Biokedjan Eurostar, som har biografer i bland annat Falkenberg, Gnesta, Hässleholm och Ulricehamn, höjde priset med 15 kronor när momsen infördes och uppskattar att antalet sålda biljetter har sjunkit med 10–20 procent.

- Det handlar ju såklart också om vilka filmer som visas men vi har sett att nedgången är störst på de minsta orterna. Det är det som är det dumma, säger ägaren Richard Liljedahl.

ANNONS

"Dråpslag"

Eurostars taktik för att säkra överlevnaden är att bygga om biografen i Nässjö, som ska få tre nya, fräscha salonger och utrustas med vip-stolar.

- Vi tror att det kommer att fördubbla antalet besökare, då får den ett hyfsat överskott som vi kan fördela på de andra biograferna. Men vi ser gärna en återgång till 6 procents moms, jag tror att det skulle rädda en del av de biografer som annars kanske försvinner inom en femårsperiod, säger Richard Liljedahl.

En som konkret har drabbats av den nya situationen är Björn Wallgren, vars företag Björns biografer AB driver biografer på sju orter, däribland Sandviken, Rättvik och Ludvika. Han satsar också på att bygga ut på orterna med störst kundunderlag men fick i mars i år stänga sin biograf i lilla Gagnef för gott (även om den i sommar visar film för sommarlovslediga barn i kommunens regi).

Han är mycket bekymrad över utvecklingen och menar att det inte går att höja priserna så mycket som behövs för att kompensera för momsen.

ANNONS

- På mindre orter kan man inte betala lika mycket som i storstan. För att helt kompensera för momshöjningen borde vi ligga på 140 kronor för en biobiljett. Nu ligger vi på 120.

TT: Vad blir konsekvensen ?

- Det bär sig ju inte på de små orterna. Då får vi dra ned och dessutom bara köra mainstream-filmer, så mångfalden försvinner ju helt. Folk kommer att vänja sig vid att de får åka till en större ort för att gå på bio och till slut får vi stänga helt. Härnäst ligger biografen i Vansbro illa till. Det är som sotdöden och ett verkligt dråpslag för landsorten att vara med om.

"Den nya kärnkraftsfrågan"

Frågan om biografernas framtid ska diskuteras i Almedalen. Sveriges biografägareförbund lyfter på ett seminarium på tisdagen den 3 juli hur biografmomsen påverkar landsortsbiografer. Frågan är segdragen, på ett seminarium under Göteborgs filmfestival i januari kallades den skämtsamt för "den nya kärnkraftsfrågan".

ANNONS

Då meddelade också kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att det inte var aktuellt med någon sänkning av momsen. Men Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna säger till TT att momsen ska återställas i händelse av ett maktskifte efter valet.

- Exakt hur det sedan ska gå till får vi se, nu är ju momsen höjd och då är det svårt att backa bandet. Men vi kommer att återställa biomomsen till 6 procent.

TT

Fakta: Därför höjdes biomomsen

Den 1 januari 2017 skrotades den branschöverenskommelse som kallades Filmavtalet, vilken skapades av Harry Schein när han var vd för Svenska filminstitutet, och som finansierade svensk film i 50 år.

Parterna i avtalet, som exempelvis större biografer, pytsade in tio procent av inkomsterna för biobiljetterna tillbaka in i systemet. De betalade samtidigt 6 procent i moms.

Filmavtalet blev mot slutet ifrågasatt på sina håll och var föremål för flera utredningar.

Regeringen med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i spetsen beslutade att införa en helstatlig filmpolitik, vilket klubbades igenom i riksdagen 2016. Det innebar bland annat att momsen på biobiljetter höjdes från 6 till 25 procent.

Än så länge har bara biografen i Gagnef lagt ned. Biografen Saga i Säffle har övergått till kommunal regi.

Fakta: Stöd till biograferna

Att just de mindre biograferna på landsorten skulle hamna i kläm efter momshöjningen identifierades redan när förslaget lades. Ett statsstöd på 25 miljoner kronor om året 2016–2019 skapades för att hjälpa till.

Det administreras nu av Svenska filminstitutet, SFI, och kallas för utvecklingsstöd och kan sökas för att på olika sätt locka fler besökare.

Ungefär 20 miljoner kronor betalades ut direkt till biografägare på mindre orter under 2017.

Utöver det betalades även stöd till de föreningsägda biografernas riksorganisationer.

Dessutom finns det gamla efterhandsstödet till biografägare, den så kallade biotian, som i år ger 17 kronor per såld biljett till en film som har fått lanseringsstöd av SFI.

Några biografägare som TT talat med upplever utvecklingsstödet som komplicerat och missriktat eftersom det kräver investeringar och inte direkt kan användas för att täcka förluster.

ANNONS