Sju frågor till Lisa Eriksson

Lisa Eriksson, digital pr-konsult i Stockholm, debuterar med Bli vän med din pms. I boken samlar hon sina erfarenheter av premenstruella spänningar.

ANNONS
|

Det tog många år innan du förstod att de fysiska symptom och humörsvängningar du kände varje månad var pms. Vad var det som gjorde att du fick insikt?

–Jag hade anat att symptom som att jag ökade i vikt, var trött och hade nära till gråten var pms-relaterade, men när jag blev äldre satte sig besvären också mentalt, på psyket. Efter att ha varit i kontakt med en läkare som utan frågor skrev ut antidepressiv medicin blev jag besviken och började göra research kring pms. Jag bestämde mig för att ge min kropp en ärlig chans.

Din bok heter Bli vän med din pms, är du numera kompis med din?

ANNONS

–Ja, vi har slutit fred med varandra. Jag älskar inte min pms men vi är ett team och gör vårt bästa för att må bra tillsammans.

Vilka råd vill du ge till kvinnor som besväras av pms?

–Det första steget är att få koll på hur hormoncykeln fungerar, själv började jag skriva pms-dagbok över hur jag mådde. Då visar sig mönstren. Därutöver är näringsrik kost och träning befriande. Det kan kanske verka provocerande för en kvinna med pms att bli uppmanad till löprundor, men att röra på sig behöver inte betyda ett hårt träningspass. Det är viktigt att boosta kroppen med må bra-hormoner.

Så soffhörnet och en ask choklad är inte lösningen?

–I pms-fasen reagerar kroppen ofta negativt på snabba kolhydrater, socker och alkohol, det blir som en hormoniell berg-och-dal-bana. Jag är den största smågodisälskaren i stan, men jag undviker godis under min pms. Jag förespråkar inga dieter eller förbud utan uppmanar kvinnor att lyssna till vad kroppen mår bra av.

Vad fick dig att skriva boken?

–Jag jobbar med kommunikation och är en skrivande person. Eftersom jag varit träningsinstruktör och jobbat med hälsa ville jag förmedla de verktyg jag hittade.

Vad vinner den som blir vän med sin pms?

ANNONS

–Hon får tillbaka makten över sitt liv. Jag har fortfarande hormoner och är en kvinna med livmoder och äggstockar men pms:en styr inte längre, det negativa har blivit positivt. Nu ser jag pms-perioden som en tid för reflektion och egentid.

Är det viktigt att kvinnor talar om sin pms?

–Ja, inte minst med de närstående. Många känner skuld och skam över sitt beteende och ångrar saker de sagt. Om vi kan prata om besvären förstår partner och vänner bättre hur de kan stötta och hjälpa till.

ANNONS