Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/32
ANNONS ▼

Poesi om kön fick flest poäng

Se 15-åringen från Tvååker som är vidare till SM i Poetry Slam

Poetry Slam är en manifestation för det fria och det talade ordet tillika en tävling i poesi. 
– För att vinna Poetry Slam behöver man ha både en text och ett framträdande som griper tag i publiken. Och så måste man känna för det man läser, annars går det inte bra, säger Ronja Möller som var konferencier för Hallandsfinalen som ägde rum på Varbergs Teater i går kväll. 

Hon var med som deltagare i Poetry Slam första gången 2013. Då var hon 18 år. 2014 och 2015 vann hon Hallandsfinalerna. 
– Att bli Hallandsmästare spelade inte så stor roll. Det var att vara med i Poetry Slam över huvud taget, och att synas på den scenen, som betydde något.
Efter studenten gick Ronja Möller en kulturentreprenörskurs. Hon startade ett företag och började jobba med poesi. 
– Just nu är jag skrivpedagog i ett projekt i Halmstad där personer med psykisk ohälsa ska sätta upp en teater i sommar. Jag hjälper dem att skriva fram material som kan användas på scen. 
Vad tycker du att posein har för ställning i dag? 
– Det är en subkultur. Det går inte att komma ifrån. När jag är ute på skolor, träffar folk och håller workshops är det många som inte ens vet vad spoken word eller estradpoesi är. Samtidigt sprids poesin på ett helt annat sätt idag. 
Spoken word har ofta en särskild melodi. 
– Verkligen. 
Vad beror det på? 
– Jag vet inte vad det kommer från, varför alla låter likadant. Det är helt sjukt egentligen. Jag får en helt annan röst när jag läser. Men man måste ha en rytm. Det blir också lättare att lyssna på då. När någon läser som ur en bok blir det lätt tråkigt, säger Ronja Möller. 
Åtta poeter hade tagit sig från de lokala deltävlingarna till Hallandsfinalen. Myra Airasmaa Storbjörk, 15 år från Tvååker, tävlade för andra gången. 
– Jag började skriva posei på ett sommarskrivläger. Det sista vi gjorde var att framföra vår poesi och jag fick blodad tand, säger Myra Airasmaa Storbjörk. 
Vad vill du ha poesi till? 
– Jag vill kunna skriva poesi när jag känner att jag behöver skriva av mig. Jag kanske inte alltid behöver tävla eller framföra dikterna. Men jag vill alltid kunna skriva. 
Vad tycker folk om poesi? 
– Jag tror att många inte vet att det är så… nära. Många tror att poesi är något som finns i de gamla böckerna. Att det är något man måste utbilda sig till och veta mycket om innan man gör det. Många förstår inte att det är… lätt.

Det var kyligt i salongen på torsdagskvällen men poeternas dikter tog upp brännande ämnen: flykt, våld inom relationer, barns behov av en förälders kärlek, ett samhälle där söner slås ner och döttrar våldtas – och hur det bästa sättet att vara mamma till sina barn i dag är att inte bli mamma alls, en planet som utnyttjas, transsexualitet och kön, bland annat. 
Efter den första omgången gick Alex Thorsjö, Katta Carlsson, Michaela Joelsson och Myra Airasmaa Storbjörk vidare. De bildar Hallandslaget och kommer tävla i SM i Poetry Slam i Göteborg i maj. Michaela Joelsson och Alex Thorsjö gick till final och där vann Alex Thorsjö.

Vinnare Alex Thorsjö omgång två: 

 

Finalisten Michaela Joelsson omgång två: 

 

Myra Airasmaa Storbjörk omgång två: 

 

 

MEST LÄST