Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/25
ANNONS ▼

Mede om de festliga minnena från Varberg

"Jag var på restaurangen i den stora fina parken, vad heter den? Societén!"

Komiker- och programledarstjärnan Petra Mede har spelat sin enmansföreställning "Den ofrivilliga divan" på Maximteatern i Stockholm under hösten 2016. I vår tar hon föreställningen på turné och på lördag kommer hon till Nöjeshallen, Varberg. 
– Jag gigade i Varberg för några månader sedan, för Värö Bruk. Jag var två kvällar på restaurangen i den stora fina parken, vad heter den? Societén! utropar Petra Mede efter lite minneshjälp. 
– Jag uppträdde för helt underbara människor. Det var väldigt roligt. Så jag har väldigt festliga minnen från Varberg, fortsätter hon. 

Till helgen kommer hon tillbaka till Varberg med sin föreställning som handlar om fenomenet divan. 
– Jag leker med den persona jag har odlat under åren. Jag har lett många stora galor och då tycker jag att det är väldigt roligt med en viss divighet. Jag älskar divan som person. Föreställningen tar sig an frågor som finns i mig, på ett humoristiskt vis, säger Petra Mede. 
Vad är du mest nöjd med i föreställningen? 
– Jag är väldigt nöjd med att jag imiterar Anita Ekberg så bra. Det är jag chockad över, faktiskt.  
Och minst?
– Man kanske inte behöver höra på varje ton jag tar. Där får man gärna vara lite förlåtande. 
I en av kvällstidningarnas recensioner skriver recensenten: "Även sådant som inte är så kul, blir rätt roligt med Petra Medes suveräna komiska tajming. Men hennes sångförmåga utnyttjas rätt dåligt, hon har gjort betydligt fyndigare sånger i olika tv-program."
– Ja det var väl Jan-Olov Andersson? Han är alltid så... Det var snällt av honom, säger komikern och skrattar. 

Arrangören lovar att publiken nu ska få komma "under galaklänningen" på Petra Mede. Men kritiker har reagerat på att man ändå inte kommer nära komikern. 
– Föreställningen går i olika sjok. Det finns ett mer allvarligt parti där jag blottar mig ganska mycket. Jag pratar exempelvis om livsångest som har följt mig ganska mycket i livet. Men det är inte en bekännelseföreställning på något sätt. Det är framförallt en glad föreställning, säger Petra Mede. 
"Historien om hennes eget liv är snabbt avklarad. Huvuddelen av showen ägnar hon i stället åt att i punktform behandla tiggeri, invandring, politik, arbetsmarknaden, religion, döden. Alltid snett uppifrån. Petra Mede är fortfarande en gåta. Men publiken har på djupet fått lära känna divan som roat dem genom åren. Och det är ju faktiskt hon som i det här sammanhanget är äkta intressant", skriver exempelvis Sara Martinsson i DN efter att ha sett föreställningen. 
– En diva förknippas ofta med stora sångerskor och skådespelerskor, som Gloria Swanson i min favoritfilm Sunset Boulevard. För mig är diva ett sätt att vara. Själva essensen är en människa som tar sig själv på lite för stort allvar, säger Petra Mede. 
Vad kan publiken förvänta sig? 
– En ganska rolig en och en halv timme. 

MEST LÄST