Dramatiskt. Anders Peev och Johan Theodorsson i "Maria Johansdotter". En föreställning som bygger på ett verkligt rättsfall om en transperson under 1700-talet.
Dramatiskt. Anders Peev och Johan Theodorsson i "Maria Johansdotter". En föreställning som bygger på ett verkligt rättsfall om en transperson under 1700-talet.

Johan från Varberg har premiär under Stockholm Pride

Maria Johansdotter ville leva sitt liv som man, men det uppskattade inte kyrkan och staten. Musikteater Unna gräver i dokument från 1700-talet, i en pjäs som har premiär på Pridefestivalen i Stockholm.

ANNONS
|

"Ni har drivit gäck med Guds namn". Maria Johansdotter står inför rätten, anklagad för att ha lurat sin arbetsgivare genom att låtsas vara en man, men också för att ha älskat en annan kvinna. Hon döms till fängelse och tvingas offentligt be om ursäkt inför både församling och Gud.

Historien är sann och utspelade sig år 1705 i Stockholm. Men nu har den även blivit till en teaterföreställning av Johan Theodorsson från Varberg och hans kollega Anders Peev i Musikteater Unna.

- Anders fick höra talas om historien under en nyckelharpskurs på en folkhögskola och vi tyckte att den skulle passa perfekt som berättarföreställning med musik, säger Johan Theodorsson.

ANNONS

Duon gick till Riksarkivet och hittade två tingsrättsprotokoll och ett från hovrätten, daterade från 1705 och 1706.

- Handskriften var helt omöjlig. Vi fick ta med dokumenten till en forskare vid universitetet för att tyda dem. Vad man kan konstatera är att det var ett mycket ovanligt fall, den åtalade fick sitta häktad i flera månader och tingsrätten visste inte alls hur man skulle hantera målet, säger Johan.

Men det rör sig inte om någon torr återgivning av 1700-talets rättegångsbyråkrati.

- Vi har gjort om historien till en äventyrsberättelse, med Magnus som en hjältefigur och kärleken som tema. Hans kön avslöjas precis som i den verkliga historien, men vi har även lagt till en twist i slutet.

Men det här hände för 300 år sedan, vilken relevans har det för oss moderna nutidsmänniskor?

- Det är verkligen relevant i dag, dels för att två personer av samma kön ska få älska varandra. Men även i att man ska få klä sig som man vill och vara den man vill. Det finns nutida exempel på rättegångar där personer dömts för bedrägeri på grund av att de klätt sig som det motsatta könet. Ur rättvisesynpunkt är det högst relevant.

Johan Theodorsson växte upp i Varberg, men lämnade staden 1991 för studier i Stockholm. Under en kurs i spanska på folkhögskolan i Jakobsberg lärde han känna en chilensk regissör, som väckte ett intresse för skådespeleri. Det blev kurser på Kulturama och i dag arbetar Johan som dramapedagog med berättarföreställningar för unga.

ANNONS

- Jag arbetar mycket med att lära barn om jämställdhet och känslor, berättarföreställningar lämpar sig väldigt väl för det. Man kan ta upp ett problem genom att utgå från en saga. Fiktion kan engagera oss väldigt starkt känslomässigt.

Hur kommer det sig att du arbetar med just den här typen av frågor?

- Min fru är intresserad av och kunnig i genusfrågor och hon inspirerade mig att läsa genusvetenskap på Stockholms Universitet. Jag föll som en fura för de här frågorna. Det handlar om rättviseaspekterna. Både om jämställdhet mellan könen och om rätten för hbtq-personer att få vara sig själva.

Vad innebär det för er att synas på Pride?

- Det betyder jättemycket för oss eftersom det är den enskilt största händelsen kring de här frågorna, både medialt och som stor festival betraktat. Både jag och Anders brinner för det här och det är ett perfekt forum för oss.

Vad har ni i Musikteater Unna mer på gång?

- Utöver de två föreställningarna på Pride har vi blivit inbjudna till Regnbågsfestivalen i Malmö i slutet av augusti och vi ska även spela på Historiska Muséet. Jag hoppas vi kan komma till Varberg också, det vore fantastiskt kul att uppträda i hemstaden.

ANNONS

Ålder: 44 år

Familj: Fru och tre barn, 3, 7 och 9 år gamla. Mamma och pappa boende i Varberg.

Bor: I Stockholm (uppvuxen i Varberg)

Gör: Dramapedagog/berättare/föreläsare på Fantasiförmedlingen

Aktuell med: "Maria Johansdotter" av Musikteater Unna. En berättarföreställning som har premiär 2 augusti under Stockholm Pride på Pride House (vid Kulturhuset & Stockholms stadsteater).

Johan Theodorsson är berättare och för musiken står Anders Peev.

De har båda skrivit manus tillsammans och Anders Peev har komponerat all musik.

ANNONS