Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Ensemblen om Fabian Bom på Vallarna

Jojje Jönsson: "Jag kände igen mig i Poppe när jag var mindre"

I år har gänget på Vallarna något helt nytt i kikar'n. 
– Vi ville göra en militärfars. Då föll valet snabbt på Fabian Bom. Vi tog kontakt med Poppes familj och Nisses fru Gunilla blev jätteglad. Hon visste vad vi gjorde på Vallarna och hon visste att Jojje Jönsson är lite Charlie Chaplin, precis som Nils Poppe var, och att Jojje därför skulle axla rollen väl, säger producent Janne Andersson. 

Läs också: 2Entertain skräller med ny Vallarnafars

1966 startade Nils Poppe en sommartradition när han tog över Fredriksdalsteatern i Helsingborg, där han verkade i nära 30 år. Jojje Jönsson, som har bearbetat filmen till scen tillsammans med Lars Classon, säger att han är uppvuxen med Nils Poppe.
– Jag tyckte att jag kände igen mig i honom när jag var mindre. Jag var klassens clown när Nils Poppes filmer sändes. När jag som vuxen såg honom i sjunde inseglet och såg hans bredd, växte respekten för honom, säger Jojje Jönsson. 
Hur har ni bearbetat manuset? 
– En del grejer från filmen går bort, praktiskt. När filmen sändes efter kriget var det jätteskönt att få skratta åt militären, det kan vi inte använda på samma sätt. Tempot fungerar inte heller riktigt i dag. Och vi har gett kvinnorollerna en egen historia. 
På scen kommer vi även se Nils Poppes dotter, Mia Poppe. 
– Trots att jag har spelat så mycket sommarteater har jag aldrig spelat på Vallarna tidigare. Det ska bli jätteroligt. Min man Niclas Strand ska också spela i föreställningen så vi kommer bo i ett hus här med våra barn, säger Mia Poppe. 

Falkenbergskomikern Annika Andersson kommer tillbaka till Vallarna. Senast spelade hon i Livat i parken 2013. 
– Alla i min generation har en ganska stark relation till Nils Poppe, säger Annika Andersson som de senaste två åren har rest mycket i jobbet. Därför ser hon fram emot att ha nära till jobbet i sommar. 
– Och Vallarna är Vallarna, det går inte att komma ifrån. Det finns något otvunget, svenskt somrigt, över utomhusteatern, säger Annika Andersson. 
Vallarna ger alltså en fristående scenversion av filmen. 
– 98 procent av manuset är helt nyskrivet. Lars och Jojje har suttit i tio månader och arbetat med det. Kreativiteten och kamplusten att spela nyskrivna föreställningar ger vi inte upp, säger producent Janne Andersson. 

Jojje, hur känns det att lämna Dag Otto? 
– Jag lämnar inte honom. Han kommer och tittar till mig ibland säger; nu ska vi ut och roa sjuksköterskor i Kungsbacka. Jag har spelat honom i nio år. För både min och Dag Ottos skull är det bra med en paus, säger Jojje Jönsson. 

Läs också: Dag Otto kickas

Rollista i föreställningen 

Fabian Bom – Jojje Jönsson 
Sjuksyster Gabriella – Mia Poppe 
Dominanta Majorskan Hård – Siw Carlsson 
Furir Gottfrid Berglund – Mikael Riesebeck 
Fabians syster, Ulla-Britta Bom – Annika Andersson (Nyskriven roll) 
Frihetstörstande Agnes, vagabond – Sara Axelsson 
Kapten Forsberg – Mikael Ahlberg 
Fixaren Fimpen, soldat – Ola Hedén 
Underhuggaren Lillen, soldat – Niclas Strand (Nyskriven roll) 
Menige Olsson, soldat – Kent Vickell (Nyskriven roll)

Producent: Janne Andersson
Regissör: Ulf Dohlsten

MEST LÄST