Om alla dem som dog – och bara blev en siffra

ANNONS
|

I oktober 2013 kapsejsade en båt med hundratals flyktingar utanför den italienska ön Lampedusa. Över 300 människor drunknade i Medelhavet den natten när drömmen om ett bättre liv på andra sidan vattnet kostade dem livet. Sedan dess har tusentals andra människor på liknande sätt förlorat sina liv på vägen mot frihet och trygghet.

I dokumentären Tillbaka till Lampedusa återvänder SVT-journalisten Christian Catomeris till den lilla ön ett år efter båtolyckan. Han har tidigare varit där och rapporterat, men nu vill han ta sig tiden att gräva lite djupare. Han möter människor och hör berättelser som förtjänar att föras vidare, förtjänar att ta mer plats än bara korta nyhetsinslag.

ANNONS

Det har hänt något med media på sistone. Anonyma siffror har räknats om till ansikten och liv. Flyktingar har börjat kliva fram ur massan och visa sig ha namn och drömmar. Bilden av den drunknade pojken Aylan skakade om en hel värld och tvingade oss att fråga oss själva om vi verkligen inte kunde, borde, ville göra något mer för honom och de andra.

Tillbaka till Lampedusa ligger därför bra i tiden: det är en hoppfull påminnelse om att medkänsla och välvilja är en minst lika naturlig instinkt i mötet med människor i nöd, som misstänksamhet och slutenhet.

Visst visar dokumentären också upp dem som känner ilska och missnöje med det växande antalet människor som tar sig iland på den vackra lilla ön. Men mötet med snickaren som bygger kors av trasiga flyktingbåtar och fiskarna som släpper en blombukett i havet för att hedra de döda får desto större utrymme.

Det är nog oundvikligt att känna med de desperata flyktingar som drunknar i samma vatten som man själv fiskar och simmar i. Samtidigt är det ofta svårt för oss svenskar att se verkliga människor bakom de siffror som når oss från katastrofer i fjärran.

Just därför berör slutscenen i Tillbaka till Lampedusa extra mycket; scenen där en präst under en minnesstund läser upp namnen på alla de som drunknade i olyckan i oktober 2013. Så förvandlas dödssiffran 366 åter till människor som alla hade ett namn.

ANNONS
ANNONS