Mikaela Knapp (höger) spelar Karin, en journalist som får sitt första jobb på en lokaltidning i Ystad och drömmer om att förändra världen. Till sin hjälp har hon Lottie, som spelas av Maja Rung, och Ingela, som spelas av Anna Åström.
Mikaela Knapp (höger) spelar Karin, en journalist som får sitt första jobb på en lokaltidning i Ystad och drömmer om att förändra världen. Till sin hjälp har hon Lottie, som spelas av Maja Rung, och Ingela, som spelas av Anna Åström.

"Nu kommer de unga att göra revolt"

SVT:s dramasatsning "Systrar 1968" är en tidsmaskin 50 år tillbaka i tiden och på samma gång väldigt aktuell.

ANNONS
|

Den nyutexaminerade journalisten Karin bor i ett Stockholmskollektiv tillsammans med den Marie-Louise De Geer-inspirerade rollfiguren Lottie, hennes amerikanska pojkvän och deras barn.

Men Karin har svårt att få ett jobb inom journalistbranschen och efter lite om och men blir hon anställd över några veckor på en lokaltidning i Ystad. Hon hyr in sig hos en rik familj i trakten och blir till slut god vän med dottern Ingela.

1968 är ett symbolår för den vänstervåg som sköljde över stora delar av västvärlden. Karin engagerar sig politiskt, går på demonstrationer och ställer skönhetsdrottningar mot väggen med frågor om textilkrisen.

ANNONS

Bråkmakare på radio

Samtidigt fortsätter Ystad i samma lunk som innan – där är hemmafruns roll lika befäst som det fastbrända fettet i ugnen.

- I många människors fotoalbum från 1968 finns det inte ett spår av vare sig demonstrationer eller gruppsex. Det är hopp från bryggan och saft i hammocken. För många i samhället var det här med bråkmakare och uppror bara någonting man hörde om på radio, säger regissören Kristina Humle.

Huvudrollen Karin spelas av 30-åriga Mikaela Knapp.

- Jag har verkligen idoliserat den här tiden, jag har tittat på 60-talsskildringar och önskat att jag hade fått vara med, både i musiken och ungdomsrevolutionen, estetiken och allt, säger hon.

Inte metoo

Serien innehåller en övergreppsscen mellan en av de unga kvinnorna och en respekterad man i Ystad. Som motaktion skapar konstnären Lottie en skylt, "ta oss på allvar, inte på brösten".

ANNONS

- Det som hände på den här tiden var att det privata blev politiskt och det tycker jag går igen i metoo-rörelsen. Många kvinnor satte ord på upplevelser som visade sig vara en del av något mycket större än enskilda företeelser som kunde viftas bort. Då kunde man börja diskutera strukturer, säger Maja Rung, som spelar Lottie.

Men manuset till serien skrevs långt innan anklagelserna mot diverse kultur- och medieprofiler började ta fart, innan kvinnor började dela sina övergreppsupplevelser på sociala medier.

- Många kommer sitta i soffan och tänka att det här är en sorts pendang till metoo, men det tar ju längre tid än så att göra tv-serier, säger Kristina Humle.

"Nu kommer det"

Maria Thulin beskriver 1968 som en tid då det uppstod stora generationskonflikter mellan mamma och dotter, ungdomskulturen tog fart och föräldrarna upplevdes som mossiga. I dag upplever hon i stället att föräldrar är kompisar med sina barn – men anar också ett nytt 1968 inom en snar framtid.

ANNONS

- Nu kommer det, nu kommer de unga att göra revolt och låsa in de gamla, "sluta förstöra miljön". Jag är helt säker på att det gryr en enorm revolt- och revolutionsanda. Ni kommer snart att vakna upp och inse att det är vi som har förstört planeten, säger Maria Thulin.

"Systrar 1968" har premiär i SVT1 den 25 december.

TT

Fakta: "Systrar 1968"

Systrar 1968 utspelar sig i protesternas tid, med arbetarklasstjejen Karin i huvudrollen. Hon får jobb på en lokaltidning i Ystad och försöker att vända upp och ned på samhället.

Regissör är Kristina Humle och för manus står Martina Bigert och Maria Thulin, som bland annat ligger bakom "Gynekologen i Askim".

I rollerna syns Mikaela Knapp, Maja Rung, Anna Åström, Livia Millhagen och Jens Hultén.

ANNONS