Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181011-affordableartkultur-775253_se.hn_1.jpg
Nino Ramsby ställer ut sina konstverk på Affordable Art Fair. Pressbild.

Nino Ramsby jagar det uppriktiga

På konstmässan Affordable Art i Stockholm ställer 500 konstnärer ut. En av dem är Nino Ramsby. Han kanske mest är känd som artist, men den ständiga jakten på något "uppriktigt, innerligt och oförställt" drar honom till måleriet.

För ungefär fem år sedan ställde Nino Ramsby för första gången ut som bildkonstnär. Då var det främst fotografier som gällde. Men efter att han mer och mer blandat in måleri och datorbearbetning, känner han hur måleriet nu börjar ta över.

- Fotografierna fick för mycket platthet, en endimensionell känsla. Jag ville hela tiden åt strukturer i ytorna och började blanda in måleri också. Jag kan inte säga varför, men jag tror att jag är ute efter något organiskt och fysiskt, säger han.

"Irriterad och äcklad"

Skapandet är inget han planerar från början. Färg och bild, liksom ord och ljud, tar form helt på känsla – eller i alla fall så nära han kommer. Sedan byter han känslan mot en självkritisk blick. Han kallar det ett självförakt, som han måste bemästra.

- Jag blir irriterad och liksom äcklad om jag är förljugen. Om jag märker att jag försöker imponera till exempel. Men det får jag ju också tillåta, det är ju inte så att jag vill slå på mig själv, bara att jag vill få syn på det och ta mig vidare, säger han.

Den där växlingen mellan känsla och analys är en ständigt pågående process som han tidigt lärde sig behärska, allt för att nå fram till något autentiskt.

Jämför med fördomar

- Det här är essensen av vad jag håller på med, att hitta någonting som är uppriktigt, innerligt och liksom oförställt. Som känns så i stunden i alla fall, sedan kanske inte jag kommer att tycka det om två veckor, men just då och där gjorde jag de valen. Allt handlar om val egentligen.

Han jämför sin så kallade förljugenhet med fördomar och sättet vi placerar andra människor i kategorier. Som transperson, med 43 års erfarenhet av att vara kvinna i omvärldens ögon, vet han vad det innebär att sättas i fack.

- Det är inte konstigt att vi kategoriserar, det är heller inte det jag vill åt hos mig själv. Det är inte konstigt att jag är förljugen då och då, men det är väldigt bra om jag jobbar med det. Det är väldigt bra om jag försöker få mer information om saker som jag är rädd för.

Fakta: Nino Ramsby

TT

Ålder: 46.

Bor: Karlstad.

Bakgrund: Musiker, bildkonstnär, grafisk formgivare, fotograf och poet. Slog igenom som musiker i banden Salt, Baxter och Grand Tone Music på 1990-talet. Har spelat in flera skivor med musikern Martin Hederos respektive jazzgruppen Ludvig Berghe Trio. 2015 släppte han sitt första helt egna album "Du kan och sov nu".

Som bildkonstnär har han haft flera utställningar, bland annat tillsammans med Lars Lerin och Kakan Hermansson.

Aktuell med: Ställer ut på Affordable Art Fair, som äger rum på Nacka Strandsmässan i Stockholm 11–14 oktober.

MEST LÄST