Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Nostalgiska dansmusiker startade nytt

Bengt-Arvids är dansbandet i Falkenberg utan z. Musiken de spelar hämtas också från tiden före det blev populärt att ersätta s med z i bandnamnen.

– Vi spelar den gamla dansmusiken från 60- och 70-talet. Helt befriat från inspelade bakgrunder som förekommer mycket i dag, förklarar Anders Elison som är bandets inofficiella talesman.
Han är från Kungsäter medan de övriga tre kommunmässigt är falkenbergare. Eller falkenbärgare i ett fall. Basisten Mats Bengtsson driver nämligen bärgningsfirman med samma namn. I ett utrymme på företaget finns en festlokal och där håller de till och repar en gång i veckan.

– Bra att vi kan ha grejerna uppställda här och slippa släpa på det fram och tillbaka.
Bengt-Arvids bildades för ganska exakt ett år sedan men medlemmarna har spelat dansmusik betydligt längre i olika konstellationer. Thomas Arvidsson har till och med vikarierat i Flamingokvintetten.
Han och Mats har också fått bidra till bandnamnet genom sina efternamn. I det här fallet var det aldrig aktuellt att lägga ett z i Bengt-Arvids som med åren blivit populärt i dansbandskretsar.
– Nej, vi spelar ju inte en låt som kommit efter 1979 och på den tiden gjorde man inte så. Det kom senare.

Bandet hade sin första spelning 30 december och har gjort en del spelningar ute, mest privata tillställningar. Men de har inget emot fler speltillfällen. Både med dansande och sittande publik, till exempel för äldreboenden. Igenkänningsfaktorn är viktigast i deras musik som innehåller en hel del från Flamingokvintettens och Streaplers repertoarer.  

Falkenberg var en gång ett riktigt Mecka i dansbandskretsar. Det fanns många lokala band som kuskade omkring en hel del på vägarna. Framför allt i södra och västra delarna av landet. 
Men ibland ännu längre bort. Det var gyllene tider för genren med massor av spelmöjligheter. Vissa ställen hade danskvällar nästan varje dag.
– När jag var med i Falcosextetten spelade vi i snitt 3-4 kvällar i veckan samtidigt som vi hade vanliga jobb upptill. Ibland gick man direkt från turnébussen till jobbet, minns Morgan Larsson.

– Det roligaste var på fredagarna då det var två sidor med bara dansbandsannonser i tidningen. Det var något visst när vi satt i bussen och Gösta Möller läste vilka som spelade var.
De andra nickar instämmande och minns hur dansbandens bussar stod uppställda utanför Storcks stormarknad (intill nuvarande Willys) inför danskvällarna. Vissa band körde dit även om de inte hade några spelningar bara för att det skulle se ut så.
– Ja, det var tider det...

Bengt-Arvids Orkester


Morgan Larsson (Falcosextetten) klaviatur.
Anders Elison (Mona G:s, Tribond, Dur-X )  trummor, sång.
Mats Bengtsson (Kjell-Inges, Connys Orkester, Espeviks, Mattix) bas, sång.
Thomas Arvidsson (Liljedahls, Mattix, Västbo-Lasses, Bodemarks, Thor-Erics, Rent Drag) gitarr, dragspel, sång.

MEST LÄST