Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mycket nöjd. Åke Mattsson ser tillbaka på en lyckad konsertsäsong och ser fram emot nästa. Bild: Rebecka Kvint/arkiv
Mycket nöjd. Åke Mattsson ser tillbaka på en lyckad konsertsäsong och ser fram emot nästa. Bild: Rebecka Kvint/arkiv

Musorgskij avslutar säsongen

Under lördagseftermiddagen är det säsongsfinal för Falkenbergs konsertförening i Tångaskolans aula. Ordförande Åke Mattsson är mycket nöjd med hösten som varit.

– Vi avslutar precis som vi började, med en ensemble från en av våra större orkestrar, säger Åke Mattsson.

Han syftar på att konserthösten inleddes med en stråkoktett från Helsingborgs stråkorkester och i eftermiddag avslutas med Nordiska kammarensemblen från Nordiska kammarorkestern i Sundsvall.

– Det är en lite annorlunda sammansättning med blås, stråkar och piano som kan kombineras ihop i olika konstellationer för olika verk, säger Åke Mattsson.

Ensemblen kommer bland annat att framföra Tavlor på en utställning av Modest Musorgskij.

– Det är ett fantastiskt verk som egentligen är skrivet för piano, men som arrangerats för den här sättningen av ensemblens hornist, Markus Källman.

Hur tycker du att höstsäsongen har varit?

– Den har varit bra. Helt fantastisk. Jag nämnde Helsingborgssymfonikarna. Sedan kom Ellen Nisbeth som nu är på stor turné i Europa och utsetts till rising star av konsertorganisationen Echo. Hon var i sällskap med Bengt Forsberg, som väl kanske är Sveriges mest kända pianist i dag. Därefter Christian Svarfvar och Roland Pöntinen, som håller internationell toppklass. Och nu senast Quartetto di Cremona, som nu är på en världsturné med något alldeles unikt, nämligen fyra Stradivarius-fioler som en gång i tiden valdes ut av självaste Paganini!

Hur kommer det sig att ni lyckas locka dessa artister till Falkenberg?

– Faktum är att Sverige är för litet för våra stjärnor. De måste ut och spela mycket internationellt, och därför tycker de att det är skönt att spela hemma i Sverige ibland.

Mattsson berättar att besökarantalet på konserterna brukar ligga runt 100, men att han hoppas få plats i Falkenbergs framtida kulturcentrum.

– Då kan vi utveckla verksamheten ytterligare, säger han.

MEST LÄST