Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/41
ANNONS ▼

Loreen glänste på fredskonsert

Allra bäst på Notes for Peace var den stora orkestern.

Trots hela elva sångsolister i stilar från opera till pop och hip hop blir det något annat jag tar med mig från den tre timmar långa fredskonserten i Varberg: Stockholm Concert Orchestra.
För mig är det den över 50 musiker starka symfoniorkestern som gör skillnad och får Notes for Peace att bli något annat än en blandning av Diggiloo och Rhapsody In Rock. Både de egna styckena och det storslagna kompet till popstjärnorna imponerar – så hatten av för dirigenten Anders Eljas.
"Gabriel's oboe" ur "The Mission" störs för mig bitvis av pratande åskådare, men att höra det pampiga temat ur "Stjärnornas krig" live är häftigt. De två filmerna är väl inte kända för ett tydligt fredsbudskap, men det kommer fram på andra sätt under konsertdelen av Notes for Peace.

Operasångerskan Barbara Hendricks, som är hedersambassadör för FN:s flyktingkommissariat håller ett inledningstal, läser dikten "Home" av Warsan Shire och sjunger sedan "Summertime" med ett väl tilltaget vibrato.
Jag njuter mer av Varbergssopranen Karin Dahlberg, även om popkompet till arian "Ein schöner Tag" blir lite enformigt i längden. Karin är en av flera artister som intervjuas på scen om sina fredstankar, men att ge ett kortfattat och intressant svar på en så stor och komplex fråga är ju nästan omöjligt.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson får mer tid på sig, i en för publiken överraskande videohälsning på de stora skärmarna, där ljud och bild tyvärr inte är helt synkade denna varma lördag.
Att storbildskärmarna visar att Loreen bara har en genomskinlig bh under kavajen får förresten en omtänksam åskådare att säga: "Hoppas att hon inte blir förkyld". Eurovision-vinnaren från 2012 sjunger förstås "Euphoria", men inleder med balladen ”Nothing compares 2 U”.
Loreen har både en stark stämma och stor scennärvaro. Frisyren, glasögonen och fredsmärket gör att tankarna går till Yoko Ono. Hennes framträdande passar bättre till de symfoniska arrangemangen än Ola Salos röst och The Ark-hitlåtar, men han når ut tack vare sin höga energi på scen. David Lindgren sticker inte ut åt något håll, men är superproffsig i en "Chess"-melodi och i sitt senaste Mello-bidrag.

Kul att även få höra osläppt material, som när mörkret har lagt sig vid fästningen och Kristin Amparo med härlig inlevelse och botten sjunger sina egna låtar "Freedom" och "Her name was love".
Även ungdomarna gör bra ifrån sig. 20-åriga Mollie Lindén har skrivit en egen fredssång, "Humanity", och snart 22-årige Jakob Karlberg plockar fram förra årets sommarplåga "Fan va bra".
Ida Wiklund är också en nykomling och när hennes vispop får en så här maffig uppbackning liknar den forna tiders melodifestivaler, när bidragen framfördes live av en stor orkester.
På Notes for Peace är Jason ”Timbuktu” Diakité ensam i sin genre. Han gör först en egen hip hop-konsert med svängiga Damn! och följer på kvällen upp "Amino" med Mikael Wiehes "Flickan och kråkan". Enda nackdelen är att det är svårt att uppfatta texterna eftersom ha rappar så snabbt och på skånska.

Kvällens konferencier Mark Levengood sprider ett lugn och kryddar presentationerna med humor av varierande kvalitet. Att alla artister förenas i U2:s ”Pride (In the name of love)” som avslutning känns rätt förutsägbart, men låten är det ju inget fel på.
Det sägs att omkring 2 500 biljetter har sålts och frågan är om det räcker för att evenemanget ska gå med vinst? Hoppas det blir en fortsättning 2017 i vilket fall som helst.

Notes For Peace
Konferencier: Mark Levengood.
Södra fästningshörnan, Varberg lördagen den 27 augusti

Låtlista:
Stockholm Concert Orchestra: "Arrival of the queen of Sheba", "I could have danced all night", "Chess", "Gabriel's oboe", "Star Wars main theme". Barbara Hendricks: "Summertime", "Sometimes I feel like a motherless child". Jakob Karlberg: "Trädgårn", "Fan va bra". Timbuktu: "Amino", "Flickan och kråkan". David Lindgren: "One night in Bangkok", "We are your tomorrow", Ida Wiklund: "Mellan dröm och verklighet", "Under vatten". Karin Dahlberg: "O mio babbino caro", "Ein schöner Tag". Ola Salo: "It takes a fool to remain sane", "Calleth you cometh I", "Sing me out". Loreen: "Nothing compares 2 U", "I'm in it with you", "Euphoria". Kristin Amparo: "Freedom", "Her name was love".… André de Lang: "Same ol' story". Mollie Lindén: "Humanity!". Alla: "Pride (In the name of love)".

MEST LÄST