Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Aktuell med album och uppträdande

Reine Johansson ”Vargen” album-debuterar med ”Sånger från natten, sånger från Dan”, elva nyskrivna sånger till dikter av Dan Andersson skrivna mellan 1888-1920.

Hur känns det att ha släppt ett debutalbum?

Faktiskt större och mäktigare än jag trodde när jag började. Utan att hamna där förstås, så påminner det lite om lyckokänslan när mina barn föddes. Fast det klart, skivan hade ett långt havandeskap så förlossningen var efterlängtad. och resultatet är jättefint. Jag är väldigt stolt över plattan. Oerhört tacksam för alla inblandade som hjälpt till kring albumet.

Vad händer nu i helgen?

En hel del. Lördag morgon samlas vi ute i naturen i Skällinge vid soluppgången för att spela in en video till albumspåret ”Visa vid Varma Källorna”. 11.00 är Anna Vild och jag gatumusikanter på Strömmas Farmers Market, 12.10 går 6-mannabandet Vargen på scenen där och spelar låtar från debutalbumet och några av Annas låtar.
19.30 på söndag kör vi releasekonsert på Hotell Havanna.
Innan dess har jag repat en Dario Fo-fars i Kvibille under eftermiddagen, ”Lik till salu” heter farsen och har premiär i oktober.

Varför har du valt att göra låtar på Dan Anderssons texter?

Det korta svaret: jag vet knappt om jag valt det, de skrev sig själva så fort jag öppnade min diktsamling med hans texter. Det långa svaret är en kombo av att jag gradvis blev fascinerad av Dan Andersson tack vare Thåströms ”Om Black Jim” och ”Den druckne matrosens sång”, Göran Greiders Dan Andersson-biografi och att jag såg Dan Andersson-tolkaren Pär Sörman på Varbergs teater för några år sedan, blev tagen av det vackra språket och att det funkade för en publik såhär 100 år efter att de skrevs.

Du släpper en radiosingel också, berätta?

Dels släpptes ”Sång till Västanvinden” som första singel för ett par månader sedan och den har även fått en video som är inspelad på fästningen. I samband med albumreleasen släpps nästa, ”Tjuvskytten”. 

Vad har du för bakgrund?

Jag har jobbat som musiker med trubadur sedan 2010, började på äldreboenden, sedan krogar och bygdegårdar och det sista lite större scener under eget namn. Sedan snart 20 år tillbaka har jag av och till sysslat med skådespeleri inom teater och film, även regisserat lite och var med och startade frigruppen Tam-Tam Teatern, som turnerade runt en del i Sverige med främst  barnteaterföreställningar.
Till vardags är jag folkbildare inom kultur på ett studieförbund, varit det sedan 2009. 

 

MEST LÄST