"Musse Pigg som ångbåtskalle" visades på bio första gången 1928. Pressbild.
"Musse Pigg som ångbåtskalle" visades på bio första gången 1928. Pressbild.

Lasse Åberg: Skulle kallat honom Mickey

För 90 år sedan skapades en mus som skulle sätta avtryck i historien. Men när Musse Pigg nu firar sitt jubileum, saknar Sveriges mest kända Mussefantast Disneys originalmus.

ANNONS
|

Den 18 november 1928 visades kortfilmen "Musse Pigg som ångbåtskalle" för första gången på bio. Filmen var inte bara den första animerade filmen med seriefiguren Musse Pigg, utan även den första animerade ljudfilmen i historien. Den Musse Pigg som visades var annorlunda än dagens. Den tidige Musse Pigg var en äventyrlig och lite kaxig mus som ofta hamnade i trubbel.

- Han var ju nere på Balkan och bråkade i en serie där de framställde Jugoslavien som en bananrepublik. Han var ganska kontroversiell. Sedan fick de för sig att de skulle sätta på honom långbyxor och hawaiiskjorta och att han skulle bli den här förortsfiguren som gick ut med Pluto, säger Lasse Åberg.

ANNONS

"Rätt innehållslöst"

Åberg har kommit att bli förknippad med just Musse Pigg efter att han började använda Disneys galjonsfigur i sin konst. Det började redan under utbildningstiden på Konstfack, berättar han.

- Warhol använde ju soppburkar och hela idén med popkonst var att man skulle ta något som var rätt innehållslöst och göra konst av det. Jag började helt oselektivt samla på Disneygrejor. Det var schampoflaskor med Musse på som jag använde som modeller. Sedan blev jag mer och mer intresserad och ville få tag på äldre grejor. Jag är en så kallad "hoarder" och det har gjort att jag har en av de bästa utställningarna i världen, säger han.

Lasse Åbergs museum är inriktat på konst, serier och leksaker. Inför 90-årsjubileet har han utformat en specialutställning till den glada musens ära.

- Vi har försökt samla på oss information och visa upp en sida som kanske inte så många vet om Disney och tillkomsten av Musse. Det finns många myter kring hur han fick idén, men själv törs jag påstå att det helt enkelt beror på att han förlorade rättigheterna till sin första figur, Oswald the lucky rabbit. Då förkortade han och hans tecknare Ub Iwerks öronen på kaninen som helt enkelt blev en mus i stället.

ANNONS

Ändrade image

Musse Pigg har blivit mer än den svartvita figuren som dök upp i kortfilmer eller seriestrippar. På 50-talet började den amerikanska "Mickey Mouse Club" att sändas i amerikansk tv, något som gjorde att Musses image ändrades.

- Musse blev ju så populär och skulle vara ett föredöme för barnen. Han fick inte bråka eller använda vapen. Till och med Disney själv tyckte att han hade blivit tråkig och då satsade företaget mer på en kolerisk och arbetsskygg anka. Men Musse Pigg är numera i varumärkeshimlen. De tre mest kända symbolerna sägs vara Musseöronen, swastikan och coca cola-loggan. Jag tror inte att han kommer att bli bortglömd i första taget, säger Lasse Åberg.

TT: Vad hade du ändrat på om du hade varit den som fått återuppfinna Musse Pigg?

- Jag skulle ha döpt om honom till Mickey Mus, som han hette när han gick som seriestripp i Hemmets veckotidning. Musse Pigg är inget bra namn. Det finns olika teorier om vem som hittade på det, men antagligen var det en översättare med kopplingar till Stockholms Dagblad. Den tidiga musen från början av 30-talet är mycket roligare grafiskt och har en mer spänstig form. Jag hade hållit fast vid den gamla formen. Och personligheten.

ANNONS
TT

Fakta: Musse Pigg

Musse Pigg, eller Mickey Mouse, skapades av Walt Disney och tecknades av hans närmsta medarbetare Ub Iwerks. Disney ville döpa honom till Mortimer Mouse, men hans fru Lilian tyckte att namnet lät för pompöst. Fram till 1944 var det Walt Disney själv som gjorde Musse Piggs röst i de tecknade kortfilmerna, något han var mycket noga med. Men vid 1947 hade hans röst påverkats av rökning och han ersattes av röstskådespelaren Jimmy McDonald.

1932 fick Walt Disney en speciell Oscar för att ha skapat Musse Pigg. 1978 blev Musse den första animerade figuren att få en egen stjärna på Hollywoods walk of fame, lagom till 50-årsjubileet.

Sedan 2009, med lanseringen av tv-spelet "Epic Mickey", har Disney marknadsfört en Musse Pigg som är mer lik originalet, med de karakteristiska kortbyxorna och de svarta ögonen. 2013 fick filmen "Get a horse" en Oscarsnominering. Det är en nostalgisk tecknad kortfilm inspirerad av 30-talets Mussefilmer.

ANNONS