Maja Runge och Ruth Vega Fernandez gör huvudrollerna i den svenska översättningen av April de Angelis dramatisering av Elena Ferrantes romankvartett. Pressbild,
Maja Runge och Ruth Vega Fernandez gör huvudrollerna i den svenska översättningen av April de Angelis dramatisering av Elena Ferrantes romankvartett. Pressbild,

Kulturhöjdpunkter att se fram emot 2019

Ferrantefebern härjar vidare, 1800-talets bildkonst blommar på våra konstmuseer och Veronica Maggios låtar bli teater. Här är några av höjdpunkterna att se fram emot på kulturområdet under början av 2019.

ANNONS
|

19 januari, "Ferrante om Ferrante", Elena Ferrante: Boken där den italienska författaren bland annat skriver om valet att verka under pseudonym kommer i svensk översättning.

25 januari, "Ett hemligt liv", Martin Kylhammar: Biografi över Verner von Heidenstams och hans sista kärlek Kate Bangs hemliga liv som var fullt av passion, kärlek och krig, av resor, svek, och ömhet.

2 februari, "19–19", Västerås konstmuseum: Museet firar sitt 100-årsjubileum med att visa konst som har skapats mellan 1919 och 2019. Utställningen lyfter fram fyra olika historiska perspektiv: det internationella, det nationella, det kvinnohistoriska samt det lokala.

ANNONS

2 februari, "Den flygande holländaren", Malmö Opera: Perfekt Wagneropera för den som annars har svårt att hålla ögonen öppna under mästarens evighetslånga operor. Wagners ungdomsopera i endast tre akter är en riktigt fartfylld historia om en stackars sjökapten förbannad av gud att segla de sju haven för all tid.

16 februari. "Grez-sur-Loing – konst och relationer", Waldemarsudde: Utställning som fokuserar på den mytomspunna franska konstnärsbyn med samma namn, där skandinaviska konstnärer som Carl och Karin Larsson, Karl och Tekla Nordström samt August Strindberg med flera bildade konstnärskoloni under det sena 1800-talet.

28 februari, "Dansk guldålder", Nationalmuseum: Dansk konst flyttar in på nyöppnade Nationalmuseum. 1800-talets första hälft må ha varit en kaotisk och plågsam tid för våra grannar i söder, men i stället för att skildra allt det hemska valde konstnärerna att fly in i romantiska motiv där allt var frid och fröjd.

1 mars, "Min fantastiska väninna", Stockholms stadsteater/Årsta folkets hus: Elena Ferrante-fans lär vallfärda från när och fjärran när det är premiär för den svenska översättningen av April de Angelis hyllade dramatisering av Ferrantes romankvartett om vännerna Elena och Lila.

8 mars, "Fritiofs saga", Göteborgs Operan: Esaias Tegnérs diktverk hittar äntligen till scenen när Elfrida Andrées opera med samma namn från 1894 till sist får urpremiär. Dessvärre blir det bara en enda föreställning av denna opera som Selma Lagerlöf skrev libretto till.

ANNONS

14 mars, "Kvällens frihet", Kjell Espmark: En diktsamling om åldrade konstnärer, om Beethovens och Kavafis sista tid – men kanske också om Espmarks egen? Är boken den 88-årige poetens avsked, eller bara ett försöka att precisera kreativa människors sena villkor?

28 mars, "Gå förlorad", Agnes Lidbeck: Sista och avslutande delen i den triptyk som inleddes med romanerna "Finna sig" och "Förlåten". Denna gång är det en berättelse ur en mans perspektiv, läsaren får under 20 år följa Anders: make, pappa och son.

29 mars, "Linje Lusta", Dramaten: Förutom att vara Tennesse Williams stora mästerverk är det också hans mest kända pjäs, inte minst tack vare Elia Kazans filmatisering med en testosteronstinn Marlon Brando och en skör Vivien Leigh i huvudrollerna. Nu är det Livia Millhagen som gestaltar den bedagade skönheten Blanche, medan den grovhuggne Stanley spelas av Danilo Bejarano.

5 april, "Nu", Kungliga Operan: Världsberömda koreografen Alexander Ekman återvände till Sverige med en ny balett. Än så länge är det en hemlighetsfull föreställning, men med tanke på Ekmans tidigare succéer är det mycket som talar för att publiken kommer att hänföras även denna gång.

9 april, "Bortbytingen", Dramaten: En av förra årets mest omtalade svenska filmer var den moderna bortbytingshistorien "Gräns". En liknande historia möter publiken i författaren Sara Bergmark Elfgrens pjäs "Bortbytingen", som är en dramatiserad vidarediktning på Selma Lagerlöfs novell med samma namn.

ANNONS

26 april, "Kudos", Rachel Cusk: Sista och avslutande delen av den kanadensiska författarens hyllade romantrilogi som inleddes med "Transit" och "Konturer" kommer i svensk översättning.

27 april, "Eka över hela staden", Uppsala stadsteater: Veronica Maggio-fans lär flockas på Uppsala stadsteater när teaterkonserten som bygger på artistens låtar har premiär.

17 maj, "Processen", Kungliga Operan: Franz Kafkas roman om Josef K blir helaftonsbalett – det blir en dans genom en byråkratisk labyrint och en stad som påminner om Prag.

Rättad: Livia Millhagen spelar huvudrollen i "Linje lusta" på Dramaten.

TT

ANNONS