Kyrka med ett järngrepp runt sina anhängare

ANNONS
|

Det börjar med ett förhör. Någon som frågar, röster som svarar, en mätare som ger utslag.

Intervjuobjekten är människor som valt att lämna den amerikanska scientologikyrkan och nu berättar om sina erfarenheter i dokumentären ”Fångade av scientologin”. Vi kunde se den två timmar långa filmen på SVT förra veckan och den har väckt stor uppmärksamhet i hela världen, till scientologirörelsens stora förtret. För det är ingen positiv bild som målas upp av denna stormrika och omdiskuterade religiösa rörelse – eller sekt om man så vill.

I dokumentärens inledande samtal får vi veta hur och varför de som i dag lämnat kyrkan en gång sökte sig till den. Men förhören är inte bara en intervjuteknik vilken som helst, de efterliknar en av scientologins viktigaste beståndsdelar, dianetiken. Grundaren L. Ron Hubbard hade idéer om att det går att mäta ”massan” i en tanke och att det skulle vara möjligt att bearbeta bort trauman och dessutom uppnå högre IQ och ett ”klarare” sinne genom speciella intervjuer som både antecknas och spelas in. En psykologisk metod som fullständigt saknar vetenskaplig grund.

ANNONS

Lämpligt nog kan inspelningarna senare också användas för att smutskasta eventuella avhoppare eller medlemmar som ifrågasätter rörelsen. Är det värt att få sina hemligaste bekännelser utspridda för att man vill säga sin mening?

Berättelserna som kommer fram i ”Fångade av scientologin” påminner om något hämtat ur en dystopi. Det är guld och gröna skogar utåt sett, men en mardröm inifrån samtidigt som medlemmarna i rörelsen hjärntvättas så till den milda grad att de samtycker till både misshandel, förnedring och familjesplittringar.

Intressant är att L. Ron Hubbard livnärde sig på att skriva noveller med science fiction-tema innan han uppfann sin dianetik och startade upp den enormt lukrativa verksamhet som han gav det opassande namnet scientologi. Hade han hållit sig till skrivandet hade det nog kunnat vara riktigt spännande, för fantasin var det inget fel på.

Men att se dessa idéer omsatta till praktik, med förödande resultat, är bara skrämmande. Samtidigt erbjuder ”Fångade av scientologin” en intressant inblick i det mänskliga psyket såväl som den amerikanska livsstilen. För det är väl inte helt förvånande att en rörelse som utlovar personlig framgång på högsta nivå såväl som en möjlighet att rädda världen har tagit form just i USA. Därmed inte sagt att det inte skulle kunna hända, och händer, hemma i Sverige. ”Fångade av scientologin” kan förhoppningsvis rädda människor både här och där från att svälja sekternas lockbeten och fångas i en utdragen och svår mardröm.

ANNONS
ANNONS