Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Emmi Christensson från Vessigebro är debutant i Melodifestivalsammanhang. Foto: TT 
Emmi Christensson från Vessigebro är debutant i Melodifestivalsammanhang. Foto: TT 

Krönika: Halländsk duell och debutanter är höjdpunkterna

Johan Hammerby tycker till om startfältet

Under tisdagen höll SVT en presskonferens för att berätta hemligheter som redan hade avslöjats för länge sedan av Aftonbladets Tobbe Ek (och av misstag även några av deltagarna själva) – vilka artister som ska medverka i nästa års Melodifestival. Inga supernamn, men en rejäl blandning får man säga. Direkt känner jag att den sista ordinarie deltävlingen, i Örnsköldsvik, blir den mest intressanta. Och där blir det halländsk kamp mellan Harplinge och Vessigebro.

Mariette kunde inte vänta a million years på sin comeback, utan deltar för andra året i rad, tredje gången totalt. Hon har fått topplaceringar båda gånger hon deltagit, och jag vet hur mycket hon vill vinna. Hon drömmer om att få representera Sverige i Europa, och denna gång är det kanske dags?

Ännu mer nyfiken är jag på Emmi Christensson. Hon är en av Sverige största artister, men är ändå rätt så okänd här hemma. Detta eftersom hon har gjort sig en karriär utomlands, där hon spelar huvudrollerna i musikaler på West End i London för fulla hus. Nu är det dags för henne att komma in i den svenska allmänhetens medvetande, och jag tror att hon kan komma att skrälla sig till en hög placering.

Emmi är debutant, och det finns fler spännande namn i den kategorin. Jag ser fram emot de bägge singer-songwriterna Ida Redig och Olivia, reggae-rapparen Moncho, låtskrivaren Johanna Jansson (under artistnamnet Dotter) och Let’s Dancearen Sigrid Bernson, som jag tycker gjorde en riktigt bra övergång till musiken i somras. Kul också med Margaret, som kom tvåa i polska melodifestivalen 2016 med låten Cool me down, som även blev en hit här i Sverige.

Men alla nykomlingar fyller mig inte med wow-känsla. TV4-programmet Idol har stått för två av vinnarna i Eurovision Song Contest sedan 2012, och många svenska artister inledde sina karriärer där. Men för de senaste årens idoler har framgångarna uteblivit, och jag är tveksam om trenden vänds med Martin Almgren, Liamoo eller Renaida Braun.

Jag vill ha med något humorinslag varje år. Det behövs nån Sean Banan, Günther eller After Dark för att pigga upp bland seriösa ballader och svåra indie-epos. Men i år verkar SVT ha tappat fattningen totalt, när man har med alldeles för många tramsbidrag. Rolandz (Robert Gustafsson), Edward Blom, Jonas Gardell, Kamferdrops, Samir & Viktor, det är för mycket.

Kikki Danielsson är en av Sveriges bästa sångerskor, men det innebär inte att hon behöver vara med i Mellon igen. Vad tror hon att hon har att hämta? Samma för Jessica Andersson, och jag blev inte så imponerad av Benjamin Ingrosso i våras.

Överlag en okej blandning, men utan stora wow-känslor. Jag hoppas att vinnaren på Friends antingen blir en debutant, eller en halländsk veteran. Det är dags nu.

MEST LÄST