Konsten att slå en spik

Minigolf - det är något man gör på semestern för att fördriva en timme eller två. Så är det för de flesta av oss, men för de riktiga entusiasterna heter det bangolf och är sannerligen ingenting för mesar. Ett starkt psyke, god bollkänsla och massor med träning är ett måste.

ANNONS
|

Nästan alla svenskar, unga som gamla, har en relation till minigolf. YESS, när bollen tveksamt rullar fram mot koppen och slutligen faller i. J-ar när den retsamt stannar någon centimeter från målet eller självsvåldigt studsar ut över sargen. Vi ska heller inte glömma: Håll truten! när någon medspelare fäller en dum kommentar. Minigolf kan vara allt från en stunds fin avkoppling till norénska dramer där människor lämnat varandra för gott.

Bangolfen (som är den officiella benämningen sedan 1982 ) har funnits i Sverige sedan 1932 då den första klubben byggdes i Eskilstuna. 1937 bildades Svenska Bangolfförbundet som varit medlem i Riksidrottsförbundet sedan 1958. Bangolfförbundet har idag cirka 8000 medlemmar. Uppgifter om sportens ursprung är något oklara men enligt uppgift byggde två New-Yorkbor, John Ledbetter och Drake Delanoy, en miniatyrgolfbana på Manhattan i början av 1920-talet.

ANNONS

Det anordnas många bangolftävlingar i Sverige året runt, distriktsmästerskap och SM. Man kan också spela i lag i olika serier. Sverige är en framgångsrik nation i bangolf, liksom Tyskland, Österrike och Schweiz, och alltid med i kampen om medaljerna. På denna sidan Atlanten finns det inga stora pengar att hämta i bangolf, medan prissummorna i USA kan var rejäla.

Ingbritt Öberg är sekreterare i Falkenbergs Bangolfklubb som för närvarande har femton medlemmar. Den äldsta dryga sjuttio de yngsta i 18-årsåldern.

- Intresset för bangolf stod på topp i slutet av 80-talet, då var vi runt 50 aktiva. Det ordnades seriespel med lag från olika företag och organisationer. Flera spelare låg på elitnivå. Klubben bildades i början på 90-talet. Sedan dess har det dalat, men det är som med allting annat. Det går upp och ner...

Medlemmarna i FBGK har tävlingssammandragningar på hemmabanan Vallarna 4-6 gånger om året. Man gör också utflykter till andra banor, Uddevalla, Borås, Trollhättan, Askim.

- Jag kom in på det här med bangolf lite av en tillfällighet. Det gick bra redan från start och det var ju en kick. Man blir liksom lite besatt. Sedan är det ju trevlig social samvaro också - men man får inte prata för mycket, det kan störa koncentrationen.

ANNONS

Bangolf är en demokratisk företeelse så till vida att alla kan spela, män och kvinnor, unga och gamla. Inte heller är det en dyr sport. En hyfsad klubba går på runt femhundra kronor, bollar kan man få från några tior till några hundralappar styck. Just det här med bollarna är dock ett speciellt kapitel.

- Om man spelar på elitnivå behövs en hel uppsättning bollar, det kan kosta en del. Varje boll har sin egenskap, studs, hårdhet, vikt, yta. Bollarna fungerar också olika beroende på regn, kyla, värme, fukt och torka, berättar Ingbritt.

Olika banor kräver också olika bollar. Bangolf spelas normalt på tre olika underlag: filt (vanligast i Sverige) eternit, eller betong (vanligast på kontinenten). De flesta banor är konstruerade så att de, med vissa justeringar, kan spelas både av amatörer och tävlingsspelare.

Thomas Erheden driver Skrea Bangolf nere vid Standbadens Hotell. Han är i princip uppvuxen med minigolf, pappa Harry var landslagsspelare och höjdare inom bangolfen och dessutom innehavare av hederstiteln "Stor Grabb". För Thomas har bangolfen blivit både ett levebröd och en filosofi.

- Med bangolfen vill jag stärka lag-andan hos till exempel ett gäng arbetskamrater. Att spela i lag betyder att man måste uppmuntra varandra och samarbeta, det har man nytta av på jobbet också.

ANNONS

Fast bangolfen kan locka fram de sämre sidorna hos människor också.

- Jag minns ett ungt förälskat par som skulle gå en runda. Flickan var otroligt mycket bättre än pojken och efter spelets slut var också kärleken slut. Från grabbens sida alltså.

En annan konflikthärd på banan kan vara de snåljåpar som vill dela på klubbor och som vägrar ta reson när de inte får. Mången trevligt sammankomst har på så sätt fått ett abrupt slut...

Bangolf kan alltså vara underhållning på hög nivå både för den som spelar och för den som och tittar på. Om inte annat kan man beundra de kluriga banbyggena, somliga av dem riktiga små konstverk. Och tipset från dem som kan till oss söndagsspelare?

- Slå inte för hårt!

Fotnot. Är du intresserad av att gå med i FBGK? Ring 0346/82653 och tala med Ingbritt Öberg.

fakta de viktigaste reglerna

Max antal slag per bana är sju.

Banorna spelas alltid i ordningsföljd.

Spelet börjar med att bollen läggs på eller bakom utslagsmarkeringen.

Om bollen inte passerar den röda markeringen ska man lägga tillbaka den till utslaget. Har den passerat linjen men studsat tillbaka ska den läggas fram till den röda linjen.

Om en boll stannat vid sargen får den läggas fram 20cm.

Boll som stannar vid hinder får spelas där den ligger eller flyttas

0-50cm i banans längdriktning mot utslaget.

Boll som passerat hindret får flyttas 0-50cm i banans längdriktning mot green. Bollen måste i samtliga lägen ha passerat den röda linjen.

ANNONS