Gemensam utställning. Lena Karmi (till vänster) visar "Stängslat" och andra oljemålningar på Folkets hus i Varberg den 3–24 september, tillsammans med "Serenad i Haga" och andra träsnitt av Marjut Börjesson (till höger).
Gemensam utställning. Lena Karmi (till vänster) visar "Stängslat" och andra oljemålningar på Folkets hus i Varberg den 3–24 september, tillsammans med "Serenad i Haga" och andra träsnitt av Marjut Börjesson (till höger).

Stadsmiljö i träsnitt möter abstrakt sorg

På Folkets hus i Varberg visar Lena Karmi målningar med inslag av personlig sorg och Marjut Börjesson träsnitt med minnen från uppväxten i Haga.

ANNONS
|

Att konstnärlig verksamhet kan ha en terapeutisk verkan vet Lena Karmi bättre än många andra. I hennes nonfigurativa oljemåleri finns ofta mörka element, som tittarna kan tolka på olika sätt.

– Jag har gått igenom stora personliga sorger och kunnat bearbeta dem genom kreativiteten i måleriet. Man tvingar sig själv att tänka nya tankar då, berättar Lena Karmi, som växte upp på den småländska landsbygden, men nu delar sin tid mellan Steninge och Värmdö.

Under många år målade hon mest hemma, men de senaste tio åren har hon ställt ut sina bilder.

– Jag började naivistiskt, men när jag gick kvällskurser på Konstfack blev det allvar och där fann jag ett lite abstrakt uttryck som jag tyckte om att jobba med. Det är roligt att själv se vad det blir och sedan utmana människors fantasi, säger Lena.

ANNONS

En av bilderna heter "Stängslat".

– Jag tänkte mig på människor som flyr för att få frihet och kommer till et tryggs land som Sverige, där de blir satta bakom stängsel.

I samband med utställningen som pågår till och med den 24 september ger den andra konstnären, Marjut Börjesson, ut boken "Serenad i Haga", fylld av bilder och dikter. Hon bor på Onsala, men har inspirerats av uppväxten i stadsdelen Haga i Göteborg.

– Det började inför Fjäregruppens 50-årsjubileum 2015 när vi skulle göra personliga reflektioner över året 1965, berättar Marjut, som själv firar 30 år som konstnär.

– Jag är sparsmakad och har ofta bara en färg per träsnitt och kombinerar personer och miljöer. Nästan alltid finns det en verklighetsbakgrund, som bilden av "Fiolmannen", en gårdsmusikant som hette John Eriksson. Han var ett riktigt original och det är intressant att en människa på samhällets botten kan göra ett så starkt intryck.

Marjut Börjesson är bland annat utbildad på Hovedskous målarskola och var senare lärare på Dômen konstskola i Göteborg.

Detta är den fjärde utställningen som Varbergs konstklubb arrangerar i Folkets hus och Björn Friberg är nöjd över intresset och försäljningen hittills.

Han nämner även tre andra nya utställningar som tillsammans med den stora konsthallen i kulturhuset Komedianten visar att Varberg har ett aktivt konstliv. På Handcraft visar Lennart Lembke minnesbilder från Frankrike och Varberg, målade i olja eller akvarell, från lördag den 3 september till och med onsdag den 14 september.

ANNONS

Lasarettets konstförening öppnar i morgon en utställning i restaurangen på Varbergs sjukhus, med målningar av Timja Femling, och den pågår månaden ut.

Läs också: Varbergskonst inspirerad av gatuliv

ANNONS