Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Se surffotografens bilder från Varberg

Reklamfoton blir utställning

Fotografen Mikael Pilstrand kom 2012 ut med boken "Svart Vatten" som skildrar fenomenet surf i Varberg.
Med unika bilder återgav han hur stark surfkulturen är även i kallare förhållanden. Nu har han fotograferat en annan företeelse – simning i öppet hav. 
I fotoutställningen "Open Water" visar han sina karga bilder där vatten har en central betydelse även denna gång. Rörliga ytor, speglingar och mystiska djup ger liv dem.
– Jag har fokuserat mer på själva fenomenet än på simmarna. Jag är riktigt nöjd med bilderna, säger han och berättar att han lagt mycket fokus på att få till det rätta ljuset.

Bilderna togs förra sommaren vid ett par simträningstillfällen vid Svartskär utanför Träslövsläge, och är alla tagna under samma dag.
Ursprungligen är bildsviten ett fotojobb som producerats för företaget L:a Brukets internationella marknadsföring.
– De vill visa upp Varberg och vårt kustliv i sin kommunikation. Folk som är aktiva, lever med havet oavsett väder och gör annorlunda grejer. Och Varberg är så fantastiskt fint att det håller för att visa upp för hela världen, säger han.
Mikael Pilstrands fotokarriär började i slutet av 90-talet då han reste runt och fotade skidåkning åt olika magasin. Att han haft möjlighet att uppleva världen genom sina jobbresor ser han som en av de största fördelarna med arbetet.
– Det roligaste är alla människor man träffar.
Med åren har det blivit mycket plåtande av actionsport, framför allt surfing, en sport han själv utövar så fort han hinner.
– Väldigt många ser mig som en action- och surffotograf men det är egentligen ganska långt ifrån sanningen. Jag är väldigt kommersiell idag och de senaste åren har jag jobbat mer och mer på hemmaplan. Det är väldigt självvalt, säger han.
– Jag skulle gärna vilja jobba mer med projekt åt det konstnärliga hållet men har inte riktigt haft tiden. Boken (läs "Svart Vatten") tog väldigt mycket tid. Jag har haft ett par idéer men de har inte känts helt rätt ännu. Jag vill inte göra något som redan har gjorts.

Vad inspireras du av?
– Av modiga människor som vågar göra annorlunda saker.
I anslutning till utställningen finns ytterligare en serie bilder tagna av Mikael Pilstrand. "Morning Swim" är en rad porträtt på varbergare ­– många välkända – klädda i badrock, redo för morgondoppet. Även detta är ett samarbete med L:a Bruket, som gjordes förra våren.
"Open Water" hänger på Varbergs Stadshotell i sommar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

MEST LÄST