Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Se sommarens fotoutställning

Kändistätt på väggarna i galleriet

Årets sommarutställning på The Photogallery i Halmstad har ett utbud av stor variation, såväl till stil och berättande som till fotografernas grad av berömmelse. 
– Det finns något för alla, säger Nette Johansson, gallerist och den som startade och driver The Photogallery.

Hälften av utställningen utgörs av fotografier signerade Håkan Ludwigson. Med en lång karriär i branschen tar hans bilder betraktaren till olika platser och perioder. 
Och oavsett om det är ett porträtt på Alfred Hitchcock från 1972 eller foton tagna för det väl ansedda resemagasinet Condé Nast Traveler lämnar Håkan Ludwigson inget åt slumpen.
– Han är extremt noggrann, ibland blir man inte klar med en utställning, han vill alltid ändra något, säger Nette Johansson, som ställt ut Håkan Ludwigsons bilder flera gånger förut.

I Ludwigsons senaste fotobok Balls and Bulldust har han samlat bilder från när han med sin kamera under 80-talet följde boskapsskötare i Northern Territory i Australien.
Utställningens andra hälft rör sig bland okända och kända fotografer, vissa till och med världskända. Bryan Adams är visserligen mest känd för sin musik, men är även en erkänd fotograf med publiceringar i bland andra Vanity Fair och Harper's Bazaar.
– Det finns så många musiker som målar, men han är en otroligt duktig fotograf, säger Nette.

Adams porträtt på Kate Moss och Mick Jagger hänger sida vid sida. Och långt är steget från hans stil till Örjan Henrikssons mer abstrakta bilder. Hans senaste foton är tagna på Island. Intentionen var att komma så långt ifrån turiststråken som möjligt.
– Det är lite självmord att fotografera på Island, alla gör det, mycket för naturen där. Men så fick jag höra den här storyn och tänkte ”det här måste jag göra någonting på”, säger Örjan Henriksson.

Storyn är de isländska myterna om förstenade troll som sägs finnas på ön. Det var ett motiv som tittade på honom, menar Örjan och förklarar att det är en förutsättning när han fotograferar.
– Sedan är det analogt fotat och det är också väldigt viktigt för mig, fortsätter han.

En annan som ställer ut är Nathalia Edenmont som med sin fotokonst snuddar vid det obehagliga, inte sällan med döda djur inblandade.
– Hon är en av våra största konstnärer i dag, säger Nette Johansson.
Utställningen pågår fram till 31 augusti.

MEST LÄST