Nu tar Land Art plats i naturen

Genom konstprojektet (X)sites gör konstnärer verk över hela länet – med vernissage i dag. På Skrea strand har Wolfgang Richter byggt upp ett konstverk av 300 strandrågsstrån.

ANNONS
|

Wolfgang Richter är 64 år och kommer från Österrike. Han har hållit på med naturkonst sedan tjugo år tillbaka. Han har bland annat gjort installationer i Los Angeles, Belgrad, Schweiz och Tyskland men det är första gången för honom i Sverige.

– Det är jätteroligt att vara här. Men jag trodde inte vinden skulle vara så stark vid kusten, säger Wolfgang Richter.

Han skrattar och berättar att vinden knäckte ett av fiskespöna som håller upp hela konstverket. 300 strandrågsstrån har knutits ihop med hjälp av fiskekrokar och ståltråd. De följer vinden, som i dag är något lugnare.

– Allting rör sig hela tiden. Vi människor, naturen och allt runtomkring oss.

ANNONS

Hans konstverk grassWind som finns att se på Skrea strand från och med i dag, femte augusti, är en del av utställningen (X)sites som innefattar 29 naturkonstprojekt längs Kattegattsleden och Sjuhäradsrundan. Wolfgang Richter är en av tre konstnärer som gör sina installationer i Falkenberg. I Ugglarp ställer Muhammad Ali från Syrien ut och vid Bobergs Kraftstation syns Maja Spasova från Storbritanniens verk. I Varberg syns Jasmine Cederqvist på Åkloster broar, Gunilla Bandolin i Östra hamnen och Buntrock + Nordiek från Tyskland i Träslövsläge.

Inom konstgenren Land Art gör konstnärerna installationerna direkt på plats, av material som finns där, och konsten blir därmed väldigt platsspecifik. Konstnärerna inom (X)sites väljer inte sina platser själva, utan blir tilldelade ett område av arrangörerna på Konstnärscentrum i Väst.

– De tyckte att Skrea strand passade mig väldigt bra och det stämmer, jag älskar det här stället! säger Wolfgang och skrattar.

Han jämför sanddynerna med alperna. Han känner sig hemma på stranden för att den påminner om de höga bergen, med vinden och vyn.

– Det tog två veckor att förbereda allting, vilket material jag skulle använda mig av och hur konstruktionen skulle se ut.

Han berättar att han blev intresserad av naturkonst för tjugo år sedan när hans barn var små och de satt vid en flod och han försökte komma på något kul för barnen att göra.

ANNONS

– Jag började inse hur stor roll naturen spelade för konsten. Innan gick jag mer runt i naturenmen nu tar den även plats i mina tankar och känslorsom en konstform.

Wolfgang Richter säger att skillnaden med att arbeta med naturkonst och vanlig konst är att man blir mer instängd när man arbetar i en ateljé. Människor som arbetar med naturkonst är ute och besöker olika platser i världen och socialiserar mer. Men det finns ett problem.

– Vem som helst kan få för sig att förstöra det, när konsten är ute i naturen. Men jag hoppas och tror människor har respekt för konsten och för varandra.

Fakta: (X)sites 2017

(X)sites är ett konstprojekt med temporär offentlig konst arrangerat av Konstnärscentrum Väst. Under sommaren 2017 har 29 konstnärer skapat platsspecifika konstverk i Halland, Skåne och Västra Götaland.

Den del av (X)sites som går efter Kattegattsleden har stötts ekonomiskt av de inblandade kommunerna i Halland och norra Skåne, Region Halland, Region Skåne, Hallands konstmuseum, Kulturrådet och Postkodlotteriets kulturstiftelse samt flera lokala aktörer.

(X)sites pågår till och med 8 oktober.

Land Art är en konstform som började växa fram under 60-talet i USA som en protest mot kommersialiseringen av konst. Sedan dess har konstnärer världen över använt sig av naturen för att skapa konst.

ANNONS