Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

När regionen betalar kan konsten vara friare

Nu visas utställningen Samklang

En gång om året, ungefär, bjuder Konst i Halland in en så kallad residenskonstnär till länet. 
– Målet är att konstnärerna i Halland ska få, jag ska inte säga fortbildning. Men de ska få syn på varandra och varandras arbetssätt, säger Camilla Rosberg, konstsamordnare på Konst i Halland, som drivs av Hallands Konstmuseum, på uppdrag av Region Halland.

I år bjöds Pascal Lemoine, en fransk glaskonstnär, till Varberg i samarbete med kommunen.
– I Varberg finns en glashytta där Katarina Löfström arbetar på. Det är alltid fullt med folk där men vi på Konst i Halland har inte jobbat med glaskonst tidigare, så det fokuserade vi på i år, säger Camilla Rosberg. 
Region Halland finansierade en månads arbete, med bland annat boende, resa och materialkostnader för konstnären. 
– Alla ersättningar är enligt Konstnärernas Riksorganisations rekommendationer. Så ser det inte ut överallt. Det är ett av våra stora mål att konstnärerna ska ha rätt betalt, säger Camilla Rosberg. 
Under maj månad bodde Pascal Lemoine på vandrarhemmet på fästningen. Han besökte olika konsthantverkare och museum. Men framförallt arbetade han i glashyttan. Den månadslånga satsningen kostar Region Halland omkring 150 000 kronor. 
– Något jag inte visste tidigare var att det kostar en hel del pengar att sätta igång en glasugn. Så när han gör det, vanligtvis, ligger allt fokus på att producera snabbt och intensivt. Men nu, när vi stod för materialkostnaderna, kunde han arbeta på ett annat sätt. Mer experimentellt och fritt, säger Camilla Rosberg. 

En dag under sin vistelse hade Pascal Lemoine en så kallad master class med några halländska glaskonstnärer där de producerade glaskonst tillsammans. De medverkande konstnärernas och Pascal Lemoines egen konst går under sommaren att se på Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg, på en utställning som heter Samklang. Den är öppen till 20 augusti. 

MEST LÄST