Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/22
ANNONS ▼

Hemma hos konstnären vid havet

På släktgården: "Här ifrån ser jag tre fyrar"

På gården i Stafsinge, som sträcker sig från havsbrynet till Glommenvägen, målar Ann Ivarsson helst. Här har hon och maken Lars Bengtsson bott halvårsvis sedan 80-talet. Den gula gården heter Krämersgård och har drivits av Lars Bengtssons släktingar sedan 1800-talet. 
– Då var det en fyrlängad gård. Den låga ladan som ligger mot havet är den enda som finns kvar, säger Lars Bengtsson. 

I det gula boningshuset bodde två av hans pappas kusiner när Lars Bengtsson växte upp. De var två bröder som aldrig gifte sig. 
– De hade det ganska kärvt. De hade inte så mycket mark och kombinerade jordbruket med fiske, som de flesta gjorde här. De fiskade hummer ute på reven och plattfisk på sandbottnen här utanför, säger Lars Bengtsson. 
Den ena odlade marken och skötte djuren, den andra var hemmaman.
– Han lagade maten och skötte hemmet. Han bakade bröd som han sålde och han var bygdens frisör. Vi har hört människor berätta att de satt här, på en mjölkpall i det här köket, och blev klippta. De riktigt långhåriga fick gå ut i ladan, säger Lars Bengtsson.
På 80-talet, när det var dags för generationsskifte på gården, var det bara Lars Bengtsson och hans fru Ann Ivarsson som var intresserade. Då, 1986, var Ann Ivarsson utbildad konstnär. Först studerade hon på HDK där hon gick en grafik- och reklamfokuserad utbildning.
– Jag jobbade med reklam ett tag, men jag trivdes aldrig riktigt med det yrket, säger Ann Ivarsson. 
I början på 80-talet gick hon på Hovedskous målarskola i Göteborg. 
– Där var det inne med stora oljemålningar, säger Ann Ivarsson som i dag helst arbetar med akvarell, tempera och akryl. 
– Jag målar väldigt snabbt och lätt. 

Tisdagen 21 mars är det sista chansen att se hennes utställning som hänger på Kuben i Falkenberg. Många av målningarna föreställer naturen och havet runt gården.
– Här ifrån ser jag tre fyrar. Glommen, Anholt och Kullens fyr i Mölle, säger Ann Ivarsson när vi står på vinden som paret nyligen har gjort i ordning.
– Vi renoverar gården i lugn och ro, säger hon.  
I ett hörnrum med ett fönster mot Falkenberg och ett mot havet står hon och målar. Om hon målar inne. Helst står hon ute, bakom hönshuset, där bröderna en gång hade 80 hönor. Det syns byggplast på den lägre ladan. På insidan kläs väggarna med träpanel. Här inne planerar paret att ha ett galleri. Det ligger i bådas intresse.
När Ann Ivarsson utbildade sig till konstnär läste Lars Bengtsson till civilekonom. Tack vare ett fotointresse fick han jobb på Hasselblad. Han har även arbetat med blixtar på företaget Profoto. När han behärskade både kameran och blixten tyckte han att det var lika bra att jobba som fotograf. Så han gjorde några somrar som fotograf på Halland Nyheter i Varberg innan han gick tillbaka till Hasselblad, där han arbetade till för några år sedan. Nu driver han ett fotogalleri i Göteborg. Paret pratar om att flytta till gården permanent. 
– Det är lättare för Ann att vara konstnär här, säger Lars Bengtsson.

Han tänker bland annat på konstrundan som är i Falkenberg på somrarna. Ann Ivarsson har varit med i fem år. 
– Ett 50-tal personer kommer varje dag. De har fått komma in i huset. Det har fungerat, men det hade varit bättre med ett galleri i ladan, säger Lars Bengtsson. 
Till sommaren hoppas de att galleriet är färdigt. 
– Det har aldrig varit lätt att leva som konstnär. I dag är det svårare än förr. Det är fler som är konstnärer och säljer sina tavlor i dag. Men det är lättare här nere, än i Göteborg, säger Ann Ivarsson. 

MEST LÄST