Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ingrid Malming ställde senast ut sin konst 2012. "Många frågar varje år om det inte är dags för en ny utställning snart", säger hon.
Ingrid Malming ställde senast ut sin konst 2012. "Många frågar varje år om det inte är dags för en ny utställning snart", säger hon.

Djur och natur fortsatt i fokus i Ingrids akvareller

Hon målar djur med näst intill kuslig detaljrikedom. – Jag är ett fan av alla detaljer. Ju mer, svårare och jobbigare desto bättre, säger Ingrid Malming som den 28 juni har vernissage för en ny utställning.

Hon målar djur med näst intill kuslig detaljrikedom.
– Jag är ett fan av alla detaljer. Ju mer, svårare och jobbigare desto bättre, säger Ingrid Malming som i dag har vernissage för en ny utställning.
Ett gäng flyttkartonger ligger på vardagsrumsgolvet hemma hos Ingrid och Björn Malming när Varbergsposten kommer på besök. I dem ryms de akvareller som Ingrid har målat de senaste fem åren. Det var då hon senast ställde ut i Varberg.
Hon och maken Björn Malming bor större delen av året nere på den spanska solkusten och det är där som Ingrids verk kommer till liv.
– Jag målar från första dagen när jag kommer ner till sista när jag åker. Det brukar bli fyra timmar på förmiddagen och även ett eftermiddagspass. 
Ingrid upptäckte tidigt att hon hade en talang för måleriet. Hon började i klosterskola i hemlandet Österrike som femåring.
– I andra eller tredje klass började nunnorna se att jag hade anlag. Men mamma och pappa var inte så intresserade. ”Det kan man inte leva på”, sa pappa. Jag fick inte söka in till konstakademin. Men det är jag egentligen bara glad för i dag. Ingen har påverkat mig i min konst, det är bara jag själv som har styrt, säger Ingrid Malming. 
Ingrid bodde kvar i Innsbruck tills hon som 16-åring följde med sin blivande make Björn från Varberg (som hade åkt ner till Innsbruck för bättra på tyskan inför studentexamen). 
Vad betyder målandet för dig?
– Tid och rum försvinner. Och jag blir inte trött alls, tvärtom. Om det är något som jag är ledsen för så kan jag helt koppla bort det. Målandet är en del av mig och jag kan uttrycka mig på ett sätt som kanske inte alla har möjlighet att göra.
Ingrid lägger ofta upp emot hundra timmar på en enda tavla, i vissa fall tar det betydligt mer tid. Djur är ett återkommande motiv. 
Att få till de små detaljerna i fjäderdräkt och päls varje målning kräver både tålamod och precision.
– Jag studerar djuren mycket och jag är en stor beundrare av alla naturprogram. 
Gillar du alla djur?
– Ormar målar jag inte och absolut inte skorpioner. Sedan är jag inte så förtjust i noshörningar. Flodhästar tycker jag inte heller är vackra, men folk tycker om dem. Så de har jag fått beställningar på och målat tre gånger.
Utställningen på Clarion Collection Hotel Fregatten inleds med vernissage på onsdag klockan 16 och den pågår till och med den 12 juli.

 

MEST LÄST