Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Därför startade de ett kvinnligt konstkollektiv

Öppnar med utställning i dag

Konstföreningarna som fanns i Halland var till för "sådana som är konstnärer på riktigt", tyckte Erica Kallijärvi när hon flyttade till Varberg från Gislaved för drygt ett år sedan. Hon jobbar på ett lager i Varberg som ska flyttas till Jönköping. För en tid sedan blev personalen uppsagd, med ett års varsel.…
– Då tvingades jag tänka till om vad jag ville i livet, säger 23-åriga Erica Kallijärvi. 

Ett av svaren hon kom fram till var att hon ville syssla mer med konst. Tillsammans med kollegan Oscar Nyman växte idén om ett nytt kvinnligt konstkollektiv. 
– Han jobbar med it på samma företag. Han målar inte själv. Men han är en sådan som sätter igång projekt, säger Erica Kallijärvi. 
Det gick snabbt att gå från idé till handling. 
– Vi gjorde en hemsida och en facebooksida och började leta efter medlemmar, säger Erica Kallijärvi.
Hon går omkring på ovanvåningen på Komedianten i Varberg. På fredagskvällen har konstkollektivet Konstdriv sin första vernissage här. Fyra av hennes tavlor hänger på väggarna. 
Vilken var din vision med kollektivet? 
– Man vill få en samhörighet. Kunna lära av varandra. Det saknades en plats där man kände sig hemma. Nu ställer vi ut tillsammans. Det är första gången för mig. Det är skönt att inte behöver göra det själv. Allt fokus är inte på mig. 
Senare hoppas hon att kollektivet ska kunna gå kurser, åka på konstresor och lära av varandra, tillsammans. Varbergsbon Frida Hallgren tycker att det är svårt att bolla idéer med vänner som inte själva målar. 
– Jag sökte på nätet efter konstföreningar, men där har de flesta medlemmarna höga utbildningar och många föreningar tar betalt. När man är hobbymålare känns det skönt att prata med andra som är på ungefär samma nivå, säger Frida Hallgren som jobbar som undersköterska på akuten på sjukhuset i Varberg. 
– Sedan är det ju alltid roligt att umgås med andra människor, överlag. Vänner kan man inte få för mycket av. Jag och Erica ska dessutom kolla på lokal tillsammans nästa vecka, fortsätter Frida Hallgren. 

Olga Mattar från Falkenberg hörde om nätverket på P4 Halland. 
– De etablerade konstföreningarna har ofta medlemmar som är ganska mycket äldre. Jag har bott i Sverige i sju år. Jag har aldrig träffat konstintresserade i min egen ålder tidigare, säger Olga Mattar. 

MEST LÄST