Kennelklubben är aktuella med sitt första album sedan starten 1988. "30 år är en stor period att försöka sammanfatta, men det är små nedslag i saker som hänt, och väldigt förankrat i Göteborg", säger Christer Lundberg om texterna. Pressbild.
Kennelklubben är aktuella med sitt första album sedan starten 1988. "30 år är en stor period att försöka sammanfatta, men det är små nedslag i saker som hänt, och väldigt förankrat i Göteborg", säger Christer Lundberg om texterna. Pressbild.

Kennelklubben debuterar efter 30 år

De skulle ta över världen med sin syntpop från Göteborg – men brädades av Broder Daniel. Nu släpper radioprofilen Christer Lundberg och Dark Tranquillity-keyboardisten Martin Brändström till slut sitt debutalbum "Kennelklubben".

ANNONS
|

I tidiga tonåren lade Christer Lundberg och Martin Brändström alla sina sparpengar och lönen från tidningsutdelningen på en sak – att skapa demoskivor. De var 14 år gamla och deras band Kennelklubben skulle bli störst av alla.

- Jag såg inget annat alternativ än att vi skulle bli internationella syntpopstjärnor. Det var lågkonjunktur i Sverige och det fanns ingen chans att få ett helt vanligt jobb. Det var helt enkelt den mest realistiska planen att satsa på, säger Christer Lundberg.

ANNONS

Men 80-talet led mot sitt slut, synten störtdök i popularitet och efterfrågan på grunge, indie och eurodisco ökade. Inga skivbolag var intresserade av att ge ut deras musik.

- De valde Broder Daniel i stället, vi kände att "Va? Väljer ni Göteborgs sämsta musiker framför det här fantastiska syntpopbandet?" berättar Christer Lundberg.

"Gnagt hela livet"

Luften gick ur dem, Kennelklubben lades på is, och Martin Brändström blev till Christer Lundbergs förskräckelse värvad till death metal-bandet Dark Tranquillity – trots det pågående kriget mellan syntare och hårdrockare.

- Jag kunde inte fatta att det var sant, men det var ett väldigt bra val. De har turnerat sedan dess och gör 100 spelningar om året, säger Lundberg, och tillägger att även Broder Daniel-satsningen visade sig vara väldigt framgångsrik.

Christer Lundberg sadlade om till journalist och har därefter lett flera framgångsrika program på Sveriges Radio – men syntaren inom honom har alltid funnits där.

ANNONS

- Det har gnagt i mig hela livet. Jag försökte med ett annat band, Universal Poplab, men sedan hörde Martin av sig från en turnébuss i USA och satte ord på det jag känt hela tiden. "Fan vi gjorde aldrig någon skiva, ska vi inte göra det?", berättar Christer Lundberg.

"Blivit troll"

I fyra år har de lagt all sin fritid på att skapa det åttaspåriga albumet och nu 30 år efter starten är det dags för debutalbumet. Men drömmen om en internationell karriär är över för Christer Lundberg – och recensionerna spelar inte så stor roll.

- Någonstans i bakhuvudet handlar det om att göra en skiva som de här naiva små gossarna hade älskat, och det vet jag att de hade gjort. De hade blivit chockade över att vi hade blivit sådana här troll, gubbar med långt skägg och turnékropp, men jag tror att de verkligen hade älskat musiken, säger Christer Lundberg.

ANNONS
TT

Fakta: Kennelklubben

Kennelklubben bildades för 30 år sedan i Göteborg.

Duon består av radioprofilen Christer Lundberg, som har medverkat i "Christer i P3", "Kvällspasset i P4" och "Ring så spelar vi". Dessutom har han skrivit två böcker, "Gräspojken" från 2012 och "Bläckfisken" från 2015. Han har även ett förflutet som sångare i syntpopbandet Universal Poplab.

Den andra medlemmen är Martin Brändström, som sedan 1998 är keyboardist och producent för death metalbandet Dark Tranquillity som tillsammans med At the Gates och In Flames anses utgöra grunden för musikstilen melodisk death metal.

Nu är de aktuella med sitt självbetitlade debutalbum.

ANNONS