Filmaren Hampus Linder har mellan 2014 och 2018 följt Gudrun Schyman i vardagen såväl som i hennes roll som partiledare för Feministiskt initiativ. Resultatet är dokumentärfilmen "Gudrun – konsten att vara människa" som har premiär 10 augusti.
Filmaren Hampus Linder har mellan 2014 och 2018 följt Gudrun Schyman i vardagen såväl som i hennes roll som partiledare för Feministiskt initiativ. Resultatet är dokumentärfilmen "Gudrun – konsten att vara människa" som har premiär 10 augusti.

"Ingen aning om hur publiken kommer reagera"

De senaste fyra åren har dokumentärfilmaren Hampus Linder följt Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman som en fluga på väggen. Lagom till valrörelsen är det premiär för filmen "Gudrun – konsten att vara människa".

ANNONS
|

Filmen börjar med förra valrörelsens sista skälvande dagar. Feministiskt initiativ (Fi) har rekordhöga opinionssiffror och ser ut att vara på väg in i Sveriges riksdag. Men trots stora framgångar runt om i landets kommuner missar partiet fyraprocentsspärren.

- Det var ingen som visste vad det skulle bli för film när inspelningen började. Och det var ingen som visste hur länge arbetet skulle pågå. Det tog längre tid än vad vi hade trott och nu råkar det vara val igen. Men jag ser inte filmen som direkt kopplad till partiets arbete, säger Gudrun Schyman.

ANNONS

Förutom att filmen skildrar de senaste fyra åren i partiledarens liv så berättar den också om kvinnokampens långa historia.

- Det viktigaste för mig är att den historiska processen som jag är en del av nu har dokumenterats och placerats i ett större sammanhang. Vi har tagit ett historiskt steg och det steget togs i Sverige. Men det var inte här det började och det är inte här det kommer att sluta.

"Mod att förändra"

Få svenska politiker har varit så öppna med sitt privatliv som Gudrun Schyman och filmen är ytterligare ett bevis på den saken. Men så lever hon också utifrån den gamla feministiska devisen att "det personliga är politiskt".

- Det finns en tillfredsställelse i att förstå hur man kan använda sina egna personliga erfarenheter på ett politiskt plan. Att bli varse den saken är att förstå vidden av att vara medborgare. Man förstår att man kan vara med och skapa både samtid och framtid.

ANNONS

I filmen berättar Schyman om sin alkoholism och om det avgörande valet att sluta dricka. Det finns en scen där hon reciterar "Sinnesrosbönen", ofta använd inom behandling för missbruk. "Ge mig sinnesro att acceptera det kan inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden."

- Det är en väldigt central och viktig sentens tycker jag. Det är ju det jag kan förändra som jag ska hålla på med. Men det krävs mod att göra det. Man har inget att gömma sig bakom. När det gäller min alkoholism hade jag länge svårt att acceptera att det faktiskt var någonting som jag kunde förändra.

"En unik kärleksrelation"

Stort fokus i filmen ligger på Gudrun Schymans roll som mamma och förälder. Många scener visar hennes privata samtal med dottern Anna.

- Att vara mamma är att ha en unik kärleksrelation och som mamma har jag ett ansvar att förvalta den relationen. Jag vet själv vad den relationen kan betyda eftersom jag hade en väldigt nära relation till min egen mamma. Hon var min största supporter och ställde alltid upp för mig

ANNONS

Under lång tid bodde Gudrun Schymans dotter utomlands och jobbade som flygvärdinna. Men när hon återvände till Sverige för att börja plugga bodde hon under en tid hemma hos mamma. Och nu bor hon i en grannby på Österlen i Skåne.

- Jag har haft förmånen att få vara nära min dotter också när hon är vuxen. Jag är fantastiskt glad över att det har blivit så. Som vuxna människor har min dotter och min son öppnat helt nya rum för mig. Jag har fått möjlighet att upptäcka nya saker tack var dem.

"En känsla av att allt är möjligt"

När "Gudrun – konsten att vara människa" har premiär 10 augusti befinner sig Gudrun Schyman i Umeå, då ska hon ha avverkat 18 stopp på sin valturné som under sex veckor tar henne till 60 orter i Sverige.

- Jag har ingen aning om hur publiken kommer att reagera på filmen. Men jag hoppas att man ska lämna biografen med en känsla av att allt är möjligt, även om det inte sällan tar tid och kräver mycket jobb.

ANNONS
TT

Fakta: Gudrun Schyman

Född i Stockholm 1948 men är sedan många år tillbaka bosatt på Österlen i Skåne.

Blev 1977 medlem i Vänsterpartiet och var mellan 1993 och 2003 även partiets ledare

2005 var hon med och startade partiet Feministiskt initiativ som i valet 2014 fick 3,12 procent av rösterna.

Tillsammans med Gita Nabavi är hon en av Feministiskt initiativs två partiledare.

Aktuell som huvudperson i dokumentärfilmen "Gudrun – konsten att vara människa". Filmen har premiär 10 augusti och visas på flera orter över hela Sverige.

ANNONS