Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/20
ANNONS ▼

Inga planer i helgen?

Vi har listat bästa nöjet

Musik: Christian Kjellvander 
2011 bodde jag i Nice och läste franska. Det låter härligt och glassigt men präglades mest av ensamhetskänslor och bakfylla. En helg tog jag och några klasskamrater bussen till en skidort några timmar bort. Vi tog på oss alla tjocktröjor vi hade, hyrde snowboards och tillbringade en dag i skidbacken. I bussen på vägen hem kände jag mig nere. Jag saknade mina egna vinterkläder – hatade att åka i joggingbyxor – och mina vänner, min lägenhet, min familj och mitt sammanhang. För att förstärka hur ledsen jag var satte jag på Christian Kjellvanders album "The Rough and Rynge" från 2010, som så många gånger förr den våren. Till låten "Transatlantic" lutade jag pannan mot rutan och blickade långt bort, över slingriga vägar och ån som rann nedanför vägen – väldigt filmdramatiskt. Nej, jag kan väl inte säga att jag får jättepositiva associationer till Kjellvanders musik, men mycket har hänt sedan 2011, både med hans musik och mig. I kväll har jag en chans att skapa nya minnen. Då kommer den stämningsfulla folkrock/country/americana-artisten med den hesa/djupa/nasala/väsande/melodiska/svängiga rösten till Varbergs Teater. Christian Kjellvander släppte ett nytt album i höstas, "A village: Natural light", som han har spelat in i sitt hem – en gammal missionskyrka i Österåker, Sörmland. Det är hans sjätte soloalbum. I en intervju med tidningen Café beskrivet artisten musiken som "mörk soul". Den som missar Christian Kjellvander i helgen får en ny chans i sommar. 5 augusti kommer han till Stålboms i Falkenberg tillsammans med artisten Loney Dear. 

Ny singel: Falkenbergare och Håkan Hellström på samma skivbolag
För tre år sedan uppmärksammades falkenbergaren Johan El-Khoury, med artistnamnet John Soul, i Hallands Nyheter för att hans låt "Ella Bailla" hade många visningar på youtube. Redan då hade han jobbat länge med sin musik. 
– Jag hade en väldigt stressig uppväxt. Jag blev diagnosticerad med adhd och hoppade av skolan i nian. Jag blev mobbad från nollan upp till femte klass. Hade panikångest och fick gå till psykolog, berättade 20-åriga Johan El Khoury för HN då.
I stället för skolan satsade han på musiken. Och arbetet i den egenbyggda studion i Vinberg verkar ha lönat sig. I dag släpps John Souls nya låt "Facetime". Ett mail kommer till HN-redaktionen från skivbolaget som släpper singeln – Woah Dad – samma bolag som ger ut Håkan Hellström, Bob Hund och Nicole Sabouné bland andra. I mailet beskriver skivbolaget John Soul som "västkustens nya RnB-hopp, Falkenbergs svar på Drake!". En längre intervju med Johan El-Khoury kommer i Hallands Nyheter framöver. 

 

Välgörenhet: Gospel för barn med diabetes 
På lördag kväll medverkar kören Varberg Gospel i en konsert i Fotskäl kyrka, Marks kommun. Tillsammans med kören sjunger solisterna Johan Wirell och Marie Arturen gospelmusik och låtar som "För kärlekens skull", "Anthem", "Hallelujah" och "Rör vid min själ". Konserten anordnas för att stödja barndiabetesfonden. 

Jazz: Fyra röster 
Vokalkvintetten Stockholm Voices kommer till Strandbaden i Falkenberg på fredagskvällen. “De sjunger med härlig timing, välbalanserat, nyanserat och tekniskt elegant", skrev recensenten Hans-Erik Bergman i Sundsvalls tidning efter en konsert i vintras. 

Stjärnskott: Se ung kultur 
Den ideella föreningen Ung Kultur Möts anordnar festivaler runt om i Sverige. Unga kreativa personer får en chans att mötas och synas, antingen på scen eller i ett galleri. På lördag stannar turnén på Rosenfredsskolan i Varberg och på söndag i Falkhallen i Falkenberg.  
– Vi har cirka tjugo anmälda. På scen kan det vara allt från spoken word, musik, dans, jonglering eller trolleri. I galleriet kan det vara foto, konst eller annan bild och form. Det vet vi först när ungdomarna kommer, säger Teo Dahnberg, fritidspedagog i Falkenberg som arrangerar festivalen i Falkenberg. 
Det är ingen tävling, men det finns en chans för deltagarna att gå vidare till regionfestivalen i maj i Varberg och riksfestivalen i Allingsås i juni. 
– Den publika delen är bara en liten del. På dagen har vi workshop och teambuildning. Vi äter och riggar tillsammans. Det är kulturen och mötena som är i fokus. Alla får sedan fem minuter scentid. Det är många som uppskattar det. Det är skön stämning, uppsluppet och härligt – precis som det ska vara med kultur, säger Teo Dahnberg. 

Här är en film från UKM i Sundsvall 2016:

MEST LÄST