Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Hjulet har slutat snurra

Lennart Jonsson säger hej då efter 32 år i etern

1 400 program. Cirka. Så många fredagar har Lennart Jonsson pratat med hallänningar, snurrat på sitt hjul och ställt frågor. På fredagen sändes hans sista program. 
– Jag kan ha fel, men så vitt jag vet finns det bara två program i Sveriges Radio som har sänts fler gånger, med samma programledare under hela tiden. "Smoke rings" kom upp i 1786 gånger och "Barnens brevlåda" är tvåa med 1785, säger Lennart Jonsson och tillägger:
– Om du vill ha fler siffror kan jag berätta att jag genom åren har formulerat cirka 16 000 frågor. Jag brukar göra dem på måndag förmiddag varje vecka, säger Lennart.

Jag sitter och pratar med den 78-årige radioprataren, amatörskådespelaren och före detta reklammannen med mera, i hans och hustrun Ingers villaträdgård i Söndrum. 
Lennart har precis varit på promenad med Berras vänner, en grupp som vandrar tillsammans en gång i veckan och "lär sig saker om naturen". Det var radioveteranen som tog initiativ till gruppen.
– Jag gillar att starta saker, säger Lennart som genom åren bland annat har dragit igång motorcykelklubben The old knutters (1995) och teatergruppen Scendraget.
– Jag tror det var 2010.
Däremot är det helt säkert att "Tur på hjul" sändes för första gången 1985. Stellan Sturesson, som då var chef för Radio Halland, ville ha ett tävlingsprogram och uppdraget gick till Lennart – som även jobbade med sport på radion.
Det fanns redan ett hjul i studion, kvarglömt av revykungen Palle Palmé, och med hjälp av det kunde Lennart ställa frågor till hallänningar som ringde in till programmet. Men tävlingen har bara varit en del i "Tur på hjul".
– Samtalen har spelat en stor roll och det gäller att ha fingertoppskänsla, och snappa upp detaljer. Om en person vill prata allvar får man inte skämta bort det. Riktigt bra radio ska kännas som om du sitter alldeles intill radioprataren.
Lennart minns bland annat hur berörd han blev när en synskadad man som berättade om sin ledarhund.
– Men generellt är det lättare att prata med kvinnor. I bland sitter dock mannen i bakgrunden, beredd att svara på frågan, likt en expert eller bisittare vid en fotbollsmatch.
Men även experter kan ha fel – det vet alla som har tittat på fotboll. En gång blev en kvinna i "Tur på hjul" så arg på sin man, efter ett felaktigt svar på en sportfråga, att radiolyssnarna kunde höra när hon kastade något på honom.
Lennart har också trampat i klaveret flera gånger, det vore konstigt annars efter 1400 program. Han har också fått kritik från lyssnare får sitt prat eller sina frågor, men mest har han mött folkets kärlek.

Det märks också på reaktionerna vid budet om att programmet ska upphöra. På Facebook kan man läsa saker som "han kommer att saknas" och "ingen kan ersätta Lennart".
– Jag är förvånad över att alla snälla saker som folk skriver och säger.
Uppenbarligen är det många som har haft Lennart som sällskap i alla år, men nu får såväl han som alla lyssnare göra något annat mellan klockan nio och elva på fredagarna.
– Men jag gråter inte. Beslutet om nedläggning är fattat i bästa samförstånd med Radio Halland.
Men nog är det lite vemodigt?
– Nej. Många undrar om jag känner så, men jag gör det sista programmet med samma glädje som jag har känt i 32 år.

MEST LÄST